
Zapraszamy do świata eksperymentów i odkryć. Zapisz się na zajęcia laboratoryjne i poczuj się jak młody naukowiec.

Sprawdź, które kierunki studiów pasują do Twoich zainteresowań.
Zapraszamy na warszawski Salon Maturzystów Perspektywy.
Szkoła Główna Handlowa w Warszawie, Al. Niepodległości 162
JM Rektor i Senat Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie zapraszają na uroczystą Inaugurację Roku Akademickiego 2025/2026.
Uroczystość odbędzie się 30 września 2025 r. o godz. 11:00 w Auli Kryształowej przy ul. Nowoursynowskiej 166.
Aktualności

26.09.2025
Naukowcy SGGW wśród Top 2% najczęściej cytowanych badaczy na świecie
Naukowcy ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie zostali wyróżnieni w prestiżowym rankingu World’s Top 2% Scientists 2025, opracowanym przez Stanford University we współpracy z wydawnictwem Elsevier, na podstawie danych z bazy Scopus. Ranking obejmuje 2% najczęściej cytowanych badaczek i badaczy na świecie, którzy wywierają znaczący wpływ na rozwój światowej nauki.
Czytaj dalej
25.09.2025
SGGW i Biedronka tworzą innowacyjne centrum produktów przyszłości – pierwsze tego typu w Polsce
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego oraz Biedronka, największa sieć handlowa w Polsce, tworzą pierwsze w kraju centrum innowacji żywieniowych. „Biedronka LAB. Produkty przyszłości w Twoich rękach” [...]

24.09.2025
Uroczysta Inauguracja Roku Akademickiego 2025/2026. Rozmowa z dr hab. Moniką Stanny, Dyrektor Instytutu Rozwoju Wsi i Rolnictwa PAN, cz. III
JM Rektor i Senat Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie zapraszają na uroczystą Inaugurację Roku Akademickiego 2025/2026.

23.09.2025
Sukces Chóru SGGW w Międzynarodowym Konkursie „Muzyczne Orły”
Chór SGGW zdobył dwa wyróżnienia podczas Międzynarodowego Konkursu „Muzyczne Orły” w Filharmonii Łódzkiej - Złoty Dyplom za koncert jubileuszowy etNOWO oraz Wyróżnienie za prawykonanie utworu [...]

23.09.2025
Partnerstwo SGGW i Biedronki w trosce o zdrowie publiczne w Polsce
W rozmowie z prof. dr hab. Krystyną Gutkowską – dyrektor Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie o nawiązaniu współpracy pomiędzy SGGW a Jeronimo [...]

22.09.2025
Zaprojektowany przez konsumentów innowacyjny wypiek dla alergików trafił na rynek
Na sklepowe półki trafił właśnie nowatorski produkt zaprojektowany przez konsumentów, naukowców z SGGW i piekarnię WM-ka z Kolbuszowej na Podkarpaciu. To innowacyjna, roślinna przekąska piekarnicza w [...]

22.09.2025
SGGW i Synektik wspólnie stworzą nowoczesne centrum szkoleniowe chirurgii robotycznej
Rektor Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, prof. dr hab. Michał Zasada, oraz prezes zarządu Synektik, Cezary Kozanecki, podpisali 19 września 2025 r. list intencyjny dotyczący [...]
Nadchodzące wydarzenia
Dowiedz się jakie konferencje, sympozja, warsztaty i spotkania planujemy w najbliższej przyszłości.
19.09.2025
29. Festiwal Nauki
Czytaj dalej
25.09.2025
Salon Maturzystów Perspektywy
Czytaj dalej
29.09.2025
Dni Adaptacyjne
Czytaj dalej
30.09.2025
Uroczysta Inauguracja Roku Akademickiego 2025/2026
Czytaj dalej
1.10.2025
Harmonogram inauguracji wydziałowych
Czytaj dalej
1.10.2025
Orientation Days 2025
Czytaj dalej
Nauka

Nauka
Trujące rośliny rosnące w Polsce
O roślinach trujących, które przypominają zioła, a także o tym, w jaki sposób je odróżnić opowiedziała dr hab. Olga Kosakowska, prof. SGGW oraz prof. dr hab. inż. Katarzyna Bączek z Katedry Roślin [...]

Nauka
Lasy mieszane – nasi sojusznicy w walce ze zmianami klimatu
O tym, jak nauka leśna wspiera walkę z globalnym ociepleniem opowiedział dr inż. Kamil Bielak z Katedry Hodowli Lasu Instytutu Nauk Leśnych Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

Nauka
Cyberinformacja – współczesna broń
Nieustanny rozwój technologii informacyjnych, społeczeństwa informacyjnego oraz cyberprzestrzeni niesie ze sobą wiele nadziei, ale także obaw. Pandemia COVID-19 czy pełnoskalowa wojna w Ukrainie [...]

Nauka
SGGW z grantem OPUS LAP: tworzymy lasery przyjazne środowisku
Dr inż. Piotr Hańczyc z Centrum Immunoterapii Komórkowych Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, we współpracy z Politechniką w Zurychu oraz zespołami badawczymi ze Szwecji, otrzymał prestiżowy [...]

Nauka
Od niskiego stanu wody Wisły do obfitych opadów deszczu
Zaledwie jeszcze wczoraj obserwowaliśmy niebezpiecznie niski stan wody Wisły w Warszawie, a dzisiaj mamy niepokojąco obfite opady deszczu. O przeplatających się zjawiskach pogodowych i o tym, z czego [...]

Nauka
Kwiaty jadalne na zdrowie
Kwiaty jadalne na zdrowie Nie tylko pięknie wyglądają, ale również dobrze smakują i mają właściwości prozdrowotne. O kwiatach jadalnych opowiedziała prof. dr hab. Ewelina Hallmann z Katedry Żywności [...]