Bezpieczeństwo żywności
przedmioty rekrutacyjne:
- biologia albo chemia albo matematyka (PKG)
- język obcy nowożytny (PKD) albo wynik egzaminu zawodowego lub egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie: Technik żywienia i usług gastronomicznych, Technik przetwórstwa mleczarskiego, Technik technologii żywności (EZ)
WK = PKG * 0,5 + (PKD v EZ) * 0,5
uzyskany tytuł: inżynier
STACJONARNE
przewidywany limit przyjęć: 45
początek zajęć: semestr zimowy
czas trwania studiów: 3.5 roku (7 semestrów)
Język wykładowy: język polski.
Absolwentów kierunku bezpieczeństwo żywności zapraszamy na studia II stopnia z zakresu technologia żywności i żywienie człowieka bez konieczności uzupełniania różnic programowych.
Opis kierunku
Kierunek łączący nauki biologiczne, biotechnologiczne, chemiczne i techniczne. Studenci zdobywają wiedzę w zakresie zapewniania oraz oceny bezpieczeństwa i jakości żywności. Poznają proces produkcji uwzględniający minimalizowanie występujących w żywności zagrożeń oraz spełnianie przez nią norm bezpieczeństwa. Studia na tym kierunku uczą identyfikować zagrożenia chemiczne, biologiczne i fizyczne podczas produkcji żywności, jej przetwarzania oraz w czasie dystrybucji i przechowywania.
Program studiów:
Perspektywy zawodowe
Absolwenci są przygotowani do pracy w:
• zakładach przemysłu spożywczego, w działach produkcji oraz zapewniania jakości żywności,
• laboratoriach oceniających jakość i bezpieczeństwo żywności
• centrach zarządzania kryzysowego,
• jednostkach certyfikujących bezpieczeństwo i jakość żywności,
• jednostkach urzędowej kontroli żywności,
• firmach doradczych i audytujących
• instytucjach badawczych i ośrodkach badawczo-rozwojowych,
• biurach projektowych i szkolnictwie zawodowym,
• firmach zajmujących się obrotem żywnością w całym łańcuchu żywnościowym od pola do stołu.