Ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności
przedmioty rekrutacyjne:
– biologia albo chemia, albo matematykaStudia w języku angielskim - dodatkowo:
– potwierdzenie znajomości języka angielskiego
(certyfikat znajomości j. angielskiego
na poziomie B2 lub wynik matury
na poziomie rozszerzonym nie niższy niż 60%)
uzyskany tytuł: licencjat
STACJONARNE
przewidywany limit przyjęć: 30
początek zajęć: semestr zimowy
czas trwania studiów: 3 lata (6 semestrów)
(kierunek w j. angielskim – przewidywany
limit miejsc 34)
Opis kierunku
Studia pozwalają uzyskać wykształcenie w najbardziej obecnie pożądanych dziedzinach, jakimi są ekologiczna produkcja roślinna i jakość żywności. Studia prowadzone są w dwóch wariantach – w języku polskim lub angielskim (na każdy odbywa się oddzielna rekrutacja). Studenci nie tylko zdobywają specjalistyczną wiedzę, lecz także uczą się rozwiązywać konkretne problemy. Zajęcia prowadzone są m.in. przez specjalistów z zagranicy, z wykorzystaniem innowacyjnych metod przygotowujących ich do przyszłej pracy. Program studiów opracowano zgodnie z oczekiwaniami potencjalnych pracodawców z branży produkcji żywności ekologicznej. Przed studentami kończącymi ten kierunek otwierają się szerokie perspektywy zawodowe.
Perspektywy zawodowe
Po tym kierunku można pracować w firmach na każdym odcinku łańcucha produkcji żywości ekologicznej (produkcja polowa, handel krajowy i międzynarodowy, przetwórstwo, certyfikacja i kontrola). Są to na przykład:
• gospodarstwa ekologiczne,
• zakłady przetwórstwa ekologicznej żywności,
• firmy zajmujące się obsługą produkcji ekologicznej,
• agrobiznes,
• redakcje czasopism rolniczych, redakcje radiowe i telewizyjne.