Ekonomia
przedmioty rekrutacyjne:
–matematyka (pkt. SGGW × 0,6) oraz– język obcy nowożytny (pkt. SGGW × 0,2),
– oraz język polski albo geografia, albo wiedza o społeczeństwie, albo historia, albo fizyka (pkt. SGGW × 0,2)
uzyskany tytuł: licencjat
STACJONARNE
przewidywany limit przyjęć: 150
początek zajęć: semestr zimowy
czas trwania studiów: 3 lata (6 semestrów)
NIESTACJONARNE
przewidywany limit przyjęć: 75
początek zajęć: semestr zimowy
czas trwania studiów: 3 lata (6 )
rekrutacja:
– dyplom studiów I stopnia kierunku ekonomia, finanse i rachunkowość, zarządzanie;– dla kandydatów, którzy ukończyli studia I stopnia na innym kierunku, przeprowadzony zostanie test kompetencyjny, który umożliwi weryfikację osiągniętych efektów uczenia się, wymaganych dla kandydatów na studia II stopnia na kierunku ekonomia;
– średnia ocen ze studiów I stopnia;
uzyskany tytuł: magister
STACJONARNE
przewidywany limit przyjęć: 60
początek zajęć: semestr zimowy
czas trwania studiów: 2 lata (4 semestry)
NIESTACJONARNE
przewidywany limit przyjęć: 30
początek zajęć: semestr zimowy
czas trwania studiów: 2 lata (4 semestry)
Opis kierunku
Studenci tego kierunku znajdą w programie takie przedmioty jak m.in.: matematyka, statystyka, mikro-i makroekonomia, rachunkowość, analiza ekonomiczna przedsiębiorstw, ekonomia integracji europejskiej, rynki finansowe. Uzupełniają je zagadnienia związane z sektorem żywnościowym i agrobiznesem. Absolwenci posiadają gruntowną wiedzę ekonomiczną oraz umiejętności niezbędne do wykonywania zawodu ekonomisty w bankach i przedsiębiorstwach, handlu zagranicznym, instytucjach finansowych, administracji państwowej i samorządowej, instytucjach krajowych i zagranicznych związanych z agrobiznesem i gospodarką żywnościową. Potrafią przeprowadzać analizę dotyczącą funkcjonowania przedsiębiorstwa i jego otoczenia, wykorzystywać metody analityczne do badania zjawisk i procesów gospodarczych oraz modelowania ich przebiegu w skali mikro- i makroekonomicznej. W roku akademickim 2021/2022 planowany do uruchomienia jest kierunek studiów w języku angielskim International agri-food business.
Perspektywy zawodowe
Absolwenci są przygotowani do pracy w:
• administracji państwowej i samorządowej,
• bankach i handlu zagranicznym,
• placówkach naukowo-badawczych,
• przedsiębiorstwach i gospodarstwach rolniczych,
• jednostkach i zakładach gospodarki żywnościowej,
• instytucjach zagranicznych i międzynarodowych związanych z agrobiznesem.