Finanse i rachunkowość
przedmioty rekrutacyjne:
–matematyka (pkt. SGGW × 0,6) oraz– język obcy nowożytny (pkt. SGGW × 0,2),
– oraz język polski albo geografia, albo wiedza o społeczeństwie, albo historia, albo fizyka (pkt. SGGW × 0,2)
uzyskany tytuł: licencjat
STACJONARNE
przewidywany limit przyjęć: 150
początek zajęć: semestr zimowy
czas trwania studiów: 3 lata (6 semestrów)
NIESTACJONARNE
przewidywany limit przyjęć: 75
początek zajęć: semestr zimowy
czas trwania studiów: 3 lata (6 )
rekrutacja:
– dyplom studiów I stopnia kierunków: finanse i rachunkowość, ekonomia, zarządzanie;– dla kandydatów, którzy ukończyli studia I stopnia na innym kierunku, przeprowadzony zostanie test kompetencyjny, który umożliwi weryfikację osiągniętych efektów uczenia się, wymaganych dla kandydatów na studia II stopnia na kierunku finanse i rachunkowość;
– średnia ocen ze studiów I stopnia;
- dla kandydatów na studia prowadzone w języku angielskim: dyplom studiów I stopnia kierunku finanse i rachunkowość lub kierunku pokrewnego oraz potwierdzenie znajomości języka angielskiego na poziomie minimum B2.
uzyskany tytuł: magister
STACJONARNE
przewidywany limit przyjęć: 60
początek zajęć: semestr zimowy
czas trwania studiów: 2 lata (4 semestry)
NIESTACJONARNE
przewidywany limit przyjęć: 60
początek zajęć: semestr zimowy
czas trwania studiów: 2 lata (4 semestry)
(kierunek w j. angielskim – przewidywany
limit miejsc 30)
Opis kierunku
Studenci zdobywają wiedzę z zakresu funkcjonowania instytucji finansowych i banków oraz umiejętność analizy podstawowych zjawisk gospodarczych i sytuacji ekonomiczno-finansowej. Absolwenci są przygotowani do zarządzania finansami na szczeblu operacyjnym przedsiębiorstw, instytucji finansowych oraz samorządów terytorialnych.
Perspektywy zawodowe
Absolwenci mogą podjąć pracę w:
• działach finansowych i księgowości,
• instytucjach finansowych,
• bankach i na giełdach,
• firmach ubezpieczeniowych,
• biurach maklerskich,
• instytucjach rachunkowych,
• agencjach konsultingowych,
• przedsiębiorstwach agrobiznesu,
• jednostkach i zakładach gospodarki żywnościowej,
• administracji państwowej i samorządowej,
• placówkach naukowo-badawczych.