Technologia żywności i żywienie człowieka
przedmioty rekrutacyjne:
- biologia albo chemia albo matematyka (PKG)
- język obcy nowożytny (PKD) albo wynik egzaminu zawodowego lub egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie: Technik żywienia i usług gastronomicznych, Technik przetwórstwa mleczarskiego, Technik technologii żywności (EZ)
WK = PKG * 0,5 + (PKD v EZ) * 0,5
uzyskany tytuł: inżynier
STACJONARNE
przewidywany limit przyjęć: 120
początek zajęć: semestr zimowy
czas trwania studiów: 3.5 roku (7 semestrów)
NIESTACJONARNE
przewidywany limit przyjęć: 32
początek zajęć: semestr zimowy
czas trwania studiów: 4 lata (8 )
Język wykładowy: język polski.
rekrutacja:
W postępowaniu kwalifikacyjnym uczestniczą kandydaci:- posiadający dyplom zbieżny:
- dyplom inżyniera kierunku technologia żywności i żywienie człowieka
- dyplom inżyniera SGGW kierunku towaroznawstwo,
- dyplom inżyniera SGGW kierunku towaroznawstwo w biogospodarce,
- dyplom inżyniera SGGW kierunku bezpieczeństwo żywności,
- dyplom inżyniera SGGW kierunku żywienie człowieka i ocena żywności,
- dyplom inżyniera SGGW kierunku gastronomia i hotelarstwo - posiadający dyplom wymagający weryfikacji zbieżności efektów uczenia się:
- dyplom inżyniera lub dyplom ukończenia studiów jednolitych magisterskich innego kierunku studiów lub dyplom zagraniczny uprawniający do ubiegania się o przyjęcie na studia drugiego stopnia w kraju wydania.
Forma weryfikacji zbieżności efektów uczenia się: Weryfikowany jest skan suplementu do dyplomu lub poświadczony przez uczelnię wykaz przedmiotów, godzin, ocen oraz punktów ECTS realizowanych w programie studiów na podstawie których kandydat ubiega się o przyjęcie na studia. Kandydat załącza wskazane dokumenty w swoim profilu w systemie IRK. Jeżeli w wyniku analizy stwierdzone zostaną ewentualne rozbieżności efektów, student zobowiązany będzie do uzupełnienia, w trakcie studiów II stopnia, braków kompetencyjnych, poprzez realizację i zaliczenie wskazanych przez komisję przedmiotów, w wymiarze nieprzekraczającym 30 ECTS. W dalszej kwalifikacji brani są pod uwagę kandydaci, którym pozytywnie zweryfikowano oczekiwane efekty uczenia się.
Do postępowania dopuszczeni są cudzoziemcy, których znajomość języka polskiego na poziomie minimum B2 została potwierdzona poprzez akceptację w IRK wgranego certyfikatu językowego lub w drodze rozmowy sprawdzającej znajomość języka polskiego na tym samym poziomie.
Kwalifikacja kandydatów, którzy spełnią wymogi określone powyżej oraz w przypadku cudzoziemców - certyfikat językowy, odbywa się w pierwszej kolejności na postawie oceny na dyplomie, a następnie średniej arytmetycznej ze wszystkich ocen końcowych z przedmiotów objętych programem studiów I stopnia.
uzyskany tytuł: magister inżynier
STACJONARNE
przewidywany limit przyjęć: 120
początek zajęć: semestr letni
czas trwania studiów: 1.5 roku (3 semestry)
NIESTACJONARNE
przewidywany limit przyjęć: 45
początek zajęć: semestr zimowy
czas trwania studiów: 1.5 roku (3 semestry)
Język wykładowy: język polski.
Opis kierunku
W programie studiów znajdują się m.in. projektowanie produktu z procesem technologicznym i produkcyjnym, kompleksowa ocena przydatności technologicznej surowców, przetwarzanie czy utrwalanie i przechowywanie żywności. Absolwenci potrafią organizować proces technologiczny, dbając o wysoką jakość produktów i realizację procesów z wykorzystaniem najnowocześniejszych technik.
Program studiów:
Perspektywy zawodowe
Absolwenci są przygotowani do pracy w:
• przedsiębiorstwach różnych branż przemysłu spożywczego
• firmach zajmujących się doradztwem z zakresu produkcji żywności i dodatków do żywności,
• firmach zajmujących się projektowaniem nowych produktów,
• instytutach i laboratoriach związanych z badaniem żywności oraz placówkach naukowo-badawczych,
• przedsiębiorstwach zajmujących się wewnętrznym i zagranicznym obrotem żywnością,
• biurach projektowych i szkolnictwie zawodowym,
Mogą też prowadzić własną działalność gospodarczą.