Technologia żywności i żywienie człowieka
przedmioty rekrutacyjne:
biologia albo chemia, albo matematykauzyskany tytuł: inżynier
STACJONARNE
przewidywany limit przyjęć: 180
początek zajęć: semestr zimowy
czas trwania studiów: 3.5 roku (7 semestrów)
NIESTACJONARNE
przewidywany limit przyjęć: 45
początek zajęć: semestr zimowy
czas trwania studiów: 4 lata (8 )
rekrutacja:
– dyplom inżyniera studiów I stopnia kierunku: technologia żywności i żywienie człowieka;– dyplom SGGW inżyniera studiów I stopnia kierunku towaroznawstwo, towaroznawstwo w biogospodarce, bezpieczeństwo żywności, żywienie człowieka i ocena żywności;
– dyplom inżyniera innego kierunku studiów I stopnia, dla którego efekty uczenia się są zbieżne z efektami oczekiwanymi od kandydatów; jeżeli zbieżność ta jest niepełna, student zobowiązany będzie do uzupełnienia braków kompetencyjnych poprzez zaliczenie wskazanych podczas rozmowy kwalifikacyjnej przedmiotów w wymiarze nieprzekraczającym 30 ECTS (granica dopuszczalnej rozbieżności);
– średnia ocen ze studiów I stopnia.
uzyskany tytuł: magister inżynier
STACJONARNE
przewidywany limit przyjęć: 180
początek zajęć: semestr letni
czas trwania studiów: 1.5 roku (3 semestry)
NIESTACJONARNE
przewidywany limit przyjęć: 45
początek zajęć: semestr zimowy
czas trwania studiów: 1.5 roku (3 semestry)
Opis kierunku
W programie studiów znajdują się m.in. projektowanie produktu z procesem technologicznym i produkcyjnym, kompleksowa ocena przydatności technologicznej surowców, przetwarzanie czy utrwalanie i przechowywanie żywności. Absolwenci potrafią organizować proces technologiczny, dbając o wysoką jakość produktów i realizację procesów z wykorzystaniem najnowocześniejszych technik.
Perspektywy zawodowe
Absolwenci są przygotowani do pracy w:
• przedsiębiorstwach różnych branż przemysłu spożywczego
• firmach zajmujących się doradztwem z zakresu produkcji żywności i dodatków do żywności,
• firmach zajmujących się projektowaniem nowych produktów,
• instytutach i laboratoriach związanych z badaniem żywności oraz placówkach naukowo-badawczych,
• przedsiębiorstwach zajmujących się wewnętrznym i zagranicznym obrotem żywnością,
• biurach projektowych i szkolnictwie zawodowym,
Mogą też prowadzić własną działalność gospodarczą.