Zarządzanie i inżynieria produkcji
przedmioty rekrutacyjne:
matematyka albo chemia, albo fizykauzyskany tytuł: inżynier
STACJONARNE
przewidywany limit przyjęć: 120
początek zajęć: semestr zimowy
czas trwania studiów: 3.5 roku (7 semestrów)
rekrutacja:
W postępowaniu kwalifikacyjnym uczestniczą kandydaci posiadający dyplom zbieżny:- dyplom inżyniera studiów kierunku zarządzanie i inżynieria produkcji
W postępowaniu kwalifikacyjnym uczestniczą kandydaci posiadający dyplom wymagający weryfikacji zbieżności efektów uczenia się:
- dyplom inżyniera innego kierunku; dyplom zagraniczny uprawniający do ubiegania się o przyjęcie na studia drugiego stopnia w kraju wydania.
Forma weryfikacji zbieżności efektów uczenia się osiągniętych na studiach I stopnia z wymaganymi od kandydatów na studia II stopnia: Analiza zbieżności efektów uczenia się. Weryfikowany jest skan suplementu do dyplomu lub poświadczony przez uczelnię wykaz przedmiotów, godzin, ocen oraz punktów ECTS realizowanych w programie studiów I stopnia. Kandydat załącza wskazane dokumenty w swoim profilu w systemie IRK. Jeżeli w wyniku analizy stwierdzone zostaną ewentualne rozbieżności efektów, student zobowiązany zostanie do uzupełnienia, w trakcie studiów II stopnia, braków kompetencyjnych, poprzez realizację i zaliczenie wskazanych przez komisję przedmiotów, w wymiarze nieprzekraczającym 30 ECTS. W dalszej kwalifikacji brani są pod uwagę kandydaci, którym pozytywnie zweryfikowano oczekiwane efekty uczenia się.
Do postępowania kwalifikacyjnego dopuszczeni są cudzoziemcy, którzy udokumentują znajomość języka polskiego na poziomie minimum B2, a dokument zostanie zaakceptowany w systemie IRK. Honorowane są dokumenty wymagane przez szkołę Główną Gospodarstwa wiejskiego w Warszawie.
uzyskany tytuł: magister inżynier
STACJONARNE
przewidywany limit przyjęć: 75
początek zajęć: semestr letni
czas trwania studiów: 1.5 roku (3 semestry)
Opis kierunku
Program studiów obejmuje zagadnienia związane z techniką i technologią produkcji, elementami zarządzania przedsiębiorstwem i przebiegiem produkcji oraz podstawami konstrukcji maszyn. Studenci uczą się zarządzania produkcją w zakresie rolnictwa, leśnictwa oraz przemysłu rolno-spożywczego. Wiedzę specjalistyczną uzupełniają wiadomości z zakresu zarządzania oraz ekonomii. Nabywają umiejętności menedżerskie i uczą się, jak rozwiązywać problemy z określonego obszaru inżynierii produkcji – nadzorowania obiektów i systemów zarządzania, doboru i szkolenia personelu, zarządzania kosztami oraz przedsiębiorstwem.
Program studiów:
Perspektywy zawodowe
Absolwenci mogą podjąć pracę w:
• przedsiębiorstwach produkcyjnych
i usługowych działających w sektorze rolnym,
leśnym lub żywnościowym,
• biurach doradczych,
• jednostkach administracji lokalnej,
• instytutach badawczych.