
Naukowcy SGGW realizują liczne projekty badawcze w ramach prestiżowych konsorcjów międzynarodowych i europejskich. W ostatnich miesiącach dofinansowanie uzyskało pięć projektów, które będą realizowane w ramach programu Horyzont Europa.
CREATE „Wielo-ekosystemowe modelowanie i ocena świadczeń ekosystemów wodnych: naukowe podstawy wykorzystania rozwiązań opartych na zasobach przyrody w celu ograniczenia eutrofizacji” finansowany w ramach programu UE Water4All prezentuje holistyczne podejście, w którym priorytetem jest wielo-ekosystemowe modelowanie oraz mapowanie i ocena świadczeń ekosystemów wodnych w celu ograniczenia eutrofizacji i zwiększenia odporności ekosystemów wodnych poprzez wybór i priorytetyzację rozwiązań opartych na zasobach przyrody (ang. Nature based Solutions – NbS). Głównym zadaniem SGGW w projekcie jest ocena efektywności działań NbS pod kątem ograniczenia eutrofizacji oraz ich przestrzenna optymalizacja z wykorzystaniem zaawansowanych technik obliczeniowych. Badania obejmują trzy zlewnie w regionie Morza Bałtyckiego, w tym zlewnię Łupawy z jeziorem Gardno.
Celem projektu SOWtrack „Obserwacje służące monitorowaniu dobrostanu loch i prosiąt – droga do ilościowej oceny ryzyka w zakresie dobrostanu zwierząt: pilotażowe ujednolicone gromadzenie danych na temat dobrostanu świń” jest opracowanie ujednoliconego protokołu pomiaru dobrostanu loch i prosiąt z wykorzystaniem istniejących i nowych mierników, w tym obserwacji zwierząt (Animal Based Measures – ABM) oraz danych dotyczących zarządzania, zasobów i środowiska (tzw. „kontekstu”) np. systemu utrzymania, procedur. Stworzony protokół uwzględniał będzie chów na fermie oraz ubój. Opracowany protokół oceny dobrostanu zostanie zweryfikowany we wszystkich państwach partnerów projektu w ramach badań terenowych.
EIT FOOD RIS Public Sector Representatives Activity Line to inicjatywa wspierająca rozwój kompetencji administracji publicznej w Europie w zakresie innowacji rolno-spożywczych. W 2025 roku polską edycję warsztatów EIT Food InfraBooster Government Executive Academy poprowadzi SGGW, opierając się na metodologii Uniwersytetu Warszawskiego. Uczestnicy zdobędą wiedzę o tym, jak skutecznie wspierać innowacje w sektorze rolno-spożywczym, jak współpracować z jednostkami badawczymi oraz jak tworzyć strategie wykorzystujące publicznie finansowaną infrastrukturę badawczą do rozwoju przemysłu i przedsiębiorczości.
Projekt EIT FOOD Consumer Engagement Labs, realizowany we współpracy z producentem cateringu dietetycznego Kuchnia Vikinga, ma na celu opracowanie koncepcji gotowego dania w cateringu pudełkowym dla osób stosujących dietę o niskim indeksie glikemicznym, a następnie jego wprowadzenie na rynek. Warsztaty ko-kreacji zaangażują stosunkowo spójną grupę konsumentów, którzy wspólnie będą przechodzić przez wieloetapowy, interaktywny proces tworzenia, aby stworzyć innowację spożywczą zgodną z nurtem „od konsumentów – dla konsumentów”. Metodologia warsztatów została opracowana przez Wydział Zarządzania Uniwersytetu Warszawskiego i rozszerzona o moduł dotyczący metodologii badań sensorycznych przez pracowników Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka.
Głównym celem projektu SEQUR FOOD „Wymiana naukowa w celu oceny jakości i ryzyka żywności otrzymanej dzięki nowatorskim technologiom przetwarzania i pakowania” jest zbudowanie międzynarodowej sieci naukowej składającej się z badaczy z 4 krajów UE oraz 1 kraju, Kolumbii, w Ameryce Południowej. Naukowcy będą zaangażowani w najnowocześniejsze badania w dziedzinie nowatorskiego przetwarzania żywności i opakowań bioaktywnych, a ostatecznym celem będzie opracowanie innowacyjnych, nowatorskich produktów spożywczych nadających się na rynek UE, charakteryzujących się dłuższym okresem przydatności do spożycia i wysokimi wartościami odżywczymi i właściwościami funkcjonalnymi.