Majowe święto nauki, tradycji i wspólnoty
Zbliżające się Dni SGGW to nie tylko święto nauki, wspólnoty i akademickiej tradycji, ale także okazja do refleksji nad historią naszej uczelni. Mija 80 lat od momentu, kiedy SGGW jako pierwsza uczelnia w kraju wznowiła działalność po wyzwoleniu Warszawy w maju 1945 roku. To właśnie ta historyczna data dała początek tradycji majowego święta SGGW.
Wręczenie odznaczeń państwowych i resortowych oraz dyplomów doktorom habilitowanym i promocja doktorów
Wizyta Rektora SGGW w Chinach w ramach rozwoju współpracy akademickiej
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego nieustannie rozwija współpracę międzynarodową, realizując w praktyce strategię umiędzynarodowienia nauki i dydaktyki. W dniach 21–26 kwietnia 2025 r. rektor prof. dr hab. Michał Zasada przebywał z wizytą w Chińskiej Republice Ludowej.
Pamięci dr. Józefa Rokoszy – uroczystość odsłonięcia tablicy pamiątkowej
29 kwietnia 2025 roku na terenie starego kampusu Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego odbyła się uroczystość odsłonięcia tablicy upamiętniającej dr. Józefa Rokoszę – wybitnego dendrologa, szanowanego wykładowcę akademickiego, oddanego opiekuna ursynowskiej zieleni oraz przyjaciela wielu pokoleń studentów i pracowników uczelni.
Uroczystość upamiętniająca ks. Stanisława Staszica
Tydzień Bibliotek 2025
Udział SGGW w sesjach na temat współpracy polsko-japońskiej
Podczas drugiego dnia obecności na Wystawie Światowej Expo 2025 w Osace, przedstawiciele Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego uczestniczyli w dwóch sesjach poświęconych międzynarodowej współpracy akademickiej i naukowej.
Erasmus+ Blended Intensive Program: FoodXplore – from tradition to innovation in Western Romania
Zapraszamy studentów Wydziału Żywienia Człowieka do udziału w krótkoterminowej mobilności w University of Life Sciences King Mihai I, Rumunia.
Profesor Kalaji wśród najwybitniejszych badaczy z dziedziny nauk o roślinach i agronomii
Prof. dr hab. Hazem M. Kalaji z Instytutu Biologii SGGW został sklasyfikowany na 3. miejscu w Polsce oraz 1026. miejscu na świecie w prestiżowym rankingu Top Scientists in Plant Science and Agronomy 2025, opublikowanym przez portal Research.com.