Narodowa Agencja Wymiany Akademickiej ogłosiła wyniki kolejnego naboru do programu KATAMARAN – Tworzenie i realizacja międzynarodowych programów studiów
„Chemia – czarująca nauka” podbiła serca publiczności 28. Festiwalu Nauki w Warszawie
Podczas tegorocznej, 28. edycji Festiwalu Nauki w Warszawie publiczność wyróżniła pokaz naukowy "Chemia – czarująca nauka”. Przygotowany przez dr inż. Bożenę Parczewską-Plesnar, dr hab. Mariolę Kozłowską i dr Beatę Kamińską z Katedry Chemii SGGW pokaz podbił serca festiwalowej publiczność swoją interaktywną i angażującą formę, zdobywając Nagrodę Publiczności.
O wykorzystaniu nauki o owadach i innych stawonogach (entomologii) w kryminalistyce i sprawach sądowych opowiada dr hab. Mariusz Lewandowski, prof. SGGW z Zakładu Entomologii Stosowanej Katedry Ochrony Roślin Instytutu Nauk Ogrodniczych Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.
SGGW zacieśnia współpracę z Instytutem Geofizyki PAN
Rektor Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego (SGGW), prof. dr hab. Michał Zasada, oraz Dyrektor Instytutu Geofizyki Polskiej Akademii Nauk (IGF PAN), prof. dr hab. Paweł Rowiński, podpisali porozumienie o współpracy między naukowcami obu instytucji.
W Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego odbyło się (18 października 2024) spotkanie władz uczelni z Ambasadorem Tunezji, Jego Ekscelencją Taoufikiem Chebbi. Gospodarzami spotkania byli Rektor SGGW, prof. dr hab. Michał Zasada oraz Prorektor ds. Umiędzynarodowienia, dr hab. Marta Mendel, prof. SGGW.
23.10.2024 r. zapraszamy na spotkanie Akademickiego Klubu Książki, którego tematem będzie znakomity reportaż urodzonego w ZSRR brytyjskiego pisarza Petera Pomerantseva – „To nie jest propaganda. Przygody na wojnie z rzeczywistością”.
Konferencja „Pszczelarstwo, a zrównoważony rozwój rolnictwa”. Finał konkursu Pszczelarz Roku 2024
17 października 2024 r. w Auli Kryształowej SGGW odbyła się konferencja "Pszczelarstwo, a zrównoważony rozwój rolnictwa", podczas której rozstrzygnięto X edycję Ogólnopolskiego Konkursu Pszczelarz Roku 2024.
O ziemniaku, jego właściwościach odżywczych, a także polskiej produkcji znajdującej się w czołówce europejskiej i światowej opowiedział dr inż. Bartosz Kruszewski z Katedry Technologii i Oceny Żywności Instytutu Nauk o Żywności Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie informuje, że na swoich stronach www stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka), w tym pliki funkcjonalne, analityczne i reklamowe. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych użytkowników serwisu i wykorzystywanych technologii śledzących dostępne są w „Polityce cookies”. Aby zmienić ustawienia skorzystaj z ustawień swojej przeglądarki, aby wyłączyć pliki cookies kliknij \"Nie wyrażam zgody\".Wyrażam zgodęNie wyrażam zgodyPolityka cookies