Dzień projektów SGGW
Celem wydarzenia jest projektowa integracja środowiska naukowego SGGW, zapoznanie Naukowców z możliwościami aplikacyjnymi oraz umożliwienie bezpośredniego kontaktu z przedstawicielami Instytucji Finansujących.
Ambasadorka programu „DZIEWCZYNY DO NAUKI!” z SGGW
dr hab. Katarzyna Zabielska-Koczywąs z Instytut Medycyny Weterynaryjnej została ambasadorką programu „Dziewczyny do nauki”, wspólnego przedsięwzięcia naukowczyń z polskich uczelni technicznych i medycznych zainicjowanego przez Fundację Edukacyjną Perspektywy we współpracy z Fundacją Młodej Nauki i Porozumieniem Doktorantów Uczelni Technicznych. [...]
Tutoring i Mentoring w SGGW
Zapraszamy studentów i doktorantów do zapoznania się z ofertą Tutoringu i Mentoringu Akademickiego w SGGW.
Msza święta
Obchody Święta Niepodległości (105 rocznica)
Delegacja z SGGW w Almerii na spotkaniu UNIgreen
Ponad stu profesorów oraz pracowników administracyjnych zaangażowanych we wdrażanie UNIgreen zgromadziło się na Uniwersytecie w Almerii na pierwszym dorocznym spotkaniu Joint International Centre UNIgreen.
Kim jest człowiek? Naukowcy szukają odpowiedzi
Do 28 października trwa Festiwal Nowe Oświecenie, którego motyw przewodni to pytanie -„Kim jest człowiek?”. Odpowiedzi na nie szukają nasi naukowcy. Zapraszamy na spotkania do Ursynowskiego Centrum Kultury Alternatywy, ul. Indiry Gandhi, Warszawa, (stacja metra Imielin) i online.[...]
Konsumpcja owadów to fanaberia, czy wyjątkowa szansa w żywieniu człowieka?
Ten rok przyniósł zaskakujące decyzje Unii Europejskiej w zakresie konsumpcji owadów, które wywołały burzę w debatach społecznych. Entomofagia, czyli spożywanie owadów, to temat od lat eksplorowany na świecie, ale w Polsce i Europie wciąż stanowi nieodkryty kierunek kulinarny. Czy jednak owady mogą być przyszłością naszego żywienia, czy jedynie kontrowersyjnym eksperymentem? Rozważmy to, przyglądając się zarówno naukowej perspektywie, jak i reakcji społeczeństwa na te nietypowe przysmaki. Czy owady mają potencjał, by dostarczyć nam wartościowego białka i cennych składników? W tym artykule przyjrzymy się entomofagii z różnych stron, odkrywając jej możliwości i wyzwania.
Uroczystość na cześć prof. Zygmunta Przychodzenia
19 października 2023 r. budynek nr IV na terenie Starego Kampusu SGGW otrzymał imię prof. dr. hab. Zygmunta J. Przychodzenia. Uroczystości towarzyszyło uroczyste odsłonięcie tablicy pamiątkowej. [...]