Skierowania na badania lekarskie
Po złożeniu dokumentów i przyjęciu na studia nowo przyjęci pobierają skierowania na badania lekarskie z Systemu Obsługi Kandydata (po zalogowaniu).
Zachęcamy do zapoznania się z listą czynników szkodliwych, uciążliwych lub niebezpiecznych dla zdrowia, na które w trakcie studiów na wybranym kierunku mogą być narażeni studenci. Czynniki te znajdą się również na skierowaniu do Lekarza Medycyny Pracy. Wydane przez lekarza orzeczenie należy złożyć w dziekanacie właściwego wydziału, najpóźniej w dniu rozpoczęcia zajęć.
Wybierając z poniższej listy kierunek studiów wyświetli się lista czynników dla danego kierunku dla studiów I a pod nią – dla II stopnia.
Dla kierunków, które nie znajdują się na poniższej liście skierowanie nie jest generowane, a orzeczenie lekarskie nie jest wymagane.
-
Architektura krajobrazu
Architektura krajobrazu – studia I stopnia - czynniki chemiczne – odczynniki chemiczne w laboratoriach
- czynniki biologiczne – kontakt z glebą i pyłkami roślin (ćwiczenia terenowe i praktyki)
- czynniki fizyczne: praca na powietrzu w zmiennych warunkach atmosferycznych (ćwiczenia terenowe i praktyki),obsługa monitora ekranowego < 4h
Architektura krajobrazu – studia II stopnia - czynniki biologiczne – kontakt z pyłkami roślin (ćwiczenia terenowe)
- czynniki fizyczne: praca na powietrzu w zmiennych warunkach atmosferycznych (ćwiczenia terenowe), obsługa monitora ekranowego < 4h
-
Bezpieczeństwo żywności
Bezpieczeństwo żywności – studia I stopnia I. Pyły pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.
II. Mikroorganizmy.
III. Odczynniki chemiczne stosowane w laboratoriach:
- sole nieorganiczne i ich roztwory, w tym roztwory przesycone, z wyłączeniem soli metali ciężkich,
- stężone i rozcieńczone roztwory kwasów i ich prekursory (np. kwas siarkowy(VI), kwas azotowy(V), kwas m-fosforowy, tlenek fosforu(V), kwas chlorowodorowy) i zasad (np. zasada sodowa).
- rozpuszczalniki organiczne (np. dichlorometan, chloroform, aceton, acetonitryl, toluen, cykloheksan, heksan, heptan).
- alkohole (np. metanol, etanol, propanol, glicerol).
- wskaźniki pH (np. fenoloftaleina, stężenie roztworu ≤ 0,09%, czerń eriochromowa, oranż metylowy, błękit metylenowy).
- ekstrakty i olejki eteryczne oraz terpenoidy (np. rozmarynowy, cytrynowy, tymol).
- pozostałe odczynniki organiczne i ich roztwory:
- aldehydy, ketony i fenole (np. aldehyd o-ftalowy, cykloheksanon, rezorcyna, 1-naftol, kwas galusowy),
- aminy i ich pochodne, aminokwasy i białka, w tym enzymy (np. roztwory o-, m-, p- nitroanilin, glicyna, albumina surowicy wołowej, albumina jaj kurzych, peptydaza, amylaza, oksydaza glukozowa),
- emulgatory (np. Tween, lecytyna),
- fluorowcopochodne (np. chlorek tert-butylu),
- kwasy organiczne i ich pochodne (np. kwas benzoesowy, kwas mrówkowy, kwas salicylowy, kwas sulfanilowy, kwas winowy, kwas octowy i bezwodnik kwasu octowego, octan etylu, octan butylu, acetamid, acetanilid),
- stabilne rodniki i ich roztwory (np. DPPH, ABTS).
-
Bioinżynieria zwierząt
Bioinżynieria zwierząt – studia I stopnia - odczynniki chemiczne w laboratoriach (kwasy, zasady, aceton, amoniak, alkohole niższe),
- materiał biologiczny.
Bioinżynieria zwierząt – studia II stopnia - odczynniki chemiczne w laboratoriach (kwasy, zasady, aceton, amoniak, alkohole niższe),
- materiał biologiczny.
-
Biologia
Biologia – studia I stopnia - pyłki kwitnących roślin (ćwiczenia terenowe),
- odczynniki chemiczne: stężone i rozcieńczone kwasy (solny, azotowy i siarkowy) i wodorotlenki, alkohole (etanol, alkohol izoamylowy), chloroform, 2-merkaptoetanol; eter naftowy; 1-naftol; difenyloamina; chlorowodorek hydroksyloaminy; akrylamid, TEMED (N,N,N’,N’ tetrametylenoetylenodiamina), octan etylu, toluen, pirogalol, bromek etydyny, kanamycyna,
- światło UV,
- bakterie Gram-dodatnie i Gram-ujemne, grzyby, alkohol izoamylowy,
- kontakt z suszoną, rozcieraną i przesiewaną glebą.
Biologia – studia II stopnia - pyłki kwitnących roślin (ćwiczenia terenowe),
- odczynniki chemiczne: stężone i rozcieńczone kwasy (solny, azotowy i siarkowy) i wodorotlenki, alkohole (etanol, alkohol izoamylowy), chloroform, 2-merkaptoetanol; eter naftowy; 1-naftol; difenyloamina; chlorowodorek hydroksyloaminy; akrylamid, TEMED (N,N,N’,N’ tetrametylenoetylenodiamina), octan etylu, toluen, pirogalol, bromek etydyny, kanamycyna,
- światło UV,
- bakterie Gram-dodatnie i Gram-ujemne, grzyby, alkohol izoamylowy,
- kontakt z suszoną, rozcieraną i przesiewaną glebą.
-
Biotechnologia
Biotechnologia – studia I stopnia - odczynniki chemicznych w laboratoriach (stężone kwasy i zasady, aceton, toluen, alkohole niższe, formaldehyd),
- pyły pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.
Biotechnologia – studia II stopnia - odczynniki chemiczne w laboratoriach (stężone kwasy i zasady, aceton, toluen, alkohole niższe, formaldehyd),
- pyły pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.
-
Budownictwo
Budownictwo – studia I stopnia - odczynniki chemiczne w laboratoriach (kwasy: solny, siarkowy, azotowy; wodorotlenki: sodu, potasu; chromiany, i dwuchromiany, polichloryn sodu, fenoloftaleina,sole metali ciężkich, aceton),
- kontakt z gruntem,
- kontakt z materiałami budowlanymi (cement),
- pyły,
- hałas; czas pracy < 0,5 h, pomiary natężenia hałasu < 85 dB,
- obsługa monitora ekranowego < 4h,
- praktyki na budowie, mikroklimat zmienny.
Budownictwo – studia II stopnia - odczynniki chemiczne w laboratoriach (kwasy: solny, siarkowy, azotowy; wodorotlenki: sodu, potasu; chromiany, i dwuchromiany, polichloryn sodu, fenoloftaleina,sole metali ciężkich, aceton),
- kontakt z gruntem,
- kontakt z materiałami budowlanymi (cement),
- pyły,
- hałas; czas pracy < 0,5 h, pomiary natężenia hałasu < 85 dB,
- obsługa monitora ekranowego < 4h,
- praktyki na budowie, mikroklimat zmienny.
-
Dietetyka
Dietetyka – studia I stopnia - alergeny biologiczne
- pyły pochodzenia roślinnego i zwierzęcego
- mikroorganizmy
- odczynniki chemiczne laboratoriach:
- stężone kwasy i zasady(np. kwas siarkowy(VI), kwas azotowy(V), kwas chlorowodorowy, zasada sodowa);
- alkohole (np. propanol); rozpuszczalniki organiczne (np. dichlorometan, chloroform, aceton, acetonitryl, toluen, heksan);
- amoniak; sole nieorganiczne i ich roztwory, w tym roztwory przesycone, z wyłączeniem soli metali ciężkich;
- wskaźniki pH (np. fenoloftaleina, stężenie roztworu ≤ 0,09%, oranż metylowy, błękit metylenowy);
- ekstrakty i olejki eteryczne (np. rozmarynowy, cytrynowy);
- pozostałe odczynniki organiczne i ich roztwory: – aldehydy (np. aldehyd o-ftalowy), aminokwasy i białka, w tym enzymy (np. albumina, peptydaza, amylaza, pepsyna, enzymy trzustkowe ), aminy i ich pochodne, emulgatory (np. lecytyna), kwasy organiczne i ich pochodne (np. kwas benzoesowy, kwas winowy, kwas octowy i bezwodnik kwasu octowego, octan etylu), roztwory stabilnych rodników (np. DPPH, ABTS).
Dietetyka – studia II stopnia - alergeny biologiczne
- pyły pochodzenia roślinnego i zwierzęcego
- mikroorganizmy
- odczynniki chemiczne laboratoriach:
- stężone kwasy i zasady(np. kwas siarkowy(VI), kwas azotowy(V), kwas chlorowodorowy, zasada sodowa);
- alkohole (np. propanol); rozpuszczalniki organiczne (np. dichlorometan, chloroform, aceton, acetonitryl, toluen, heksan);
- amoniak; sole nieorganiczne i ich roztwory, w tym roztwory przesycone, z wyłączeniem soli metali ciężkich;
- wskaźniki pH (np. fenoloftaleina, stężenie roztworu ≤ 0,09%, oranż metylowy, błękit metylenowy);
- ekstrakty i olejki eteryczne (np. rozmarynowy, cytrynowy);
- pozostałe odczynniki organiczne i ich roztwory: – aldehydy (np. aldehyd o-ftalowy), aminokwasy i białka, w tym enzymy (np. albumina, peptydaza, amylaza, pepsyna, enzymy trzustkowe ), aminy i ich pochodne, emulgatory (np. lecytyna), kwasy organiczne i ich pochodne (np. kwas benzoesowy, kwas winowy, kwas octowy i bezwodnik kwasu octowego, octan etylu), roztwory stabilnych rodników (np. DPPH, ABTS).
-
Ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności
Ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności - odczynniki chemiczne: rozcieńczone kwasy mineralne (solny, siarkowy), rozcieńczony wodorotlenek sodu, rozcieńczone sole (chromian potasu, chlorek amonu, chlorek potasu, octan wapnia), 1-naftol; difenyloamina; chlorowodorek hydroksyloaminy, toluen, fenol
- praca z mikroskopem;
- pyłki kwitnących roślin na ćwiczeniach terenowych;
- mikroorganizmy,
- pyły pochodzenia roślinnego i zwierzęcego,
- kontakt z suszoną, rozcieraną i przesiewaną glebą.
-
Gastronomia i hotelarstwo
Gastronomia i hotelarstwo – studia I stopnia - alergeny biologiczne
- pyły pochodzenia roślinnego i zwierzęcego
- mikroorganizmy
- odczynniki chemiczne laboratoriach:
- stężone kwasy i zasady(np. kwas siarkowy(VI), kwas azotowy(V), kwas chlorowodorowy, zasada sodowa);
- alkohole (np. propanol); rozpuszczalniki organiczne (np. dichlorometan, chloroform, aceton, acetonitryl, toluen, heksan);
- amoniak; sole nieorganiczne i ich roztwory, w tym roztwory przesycone, z wyłączeniem soli metali ciężkich;
- wskaźniki pH (np. fenoloftaleina, stężenie roztworu ≤ 0,09%, oranż metylowy, błękit metylenowy);
- ekstrakty i olejki eteryczne (np. rozmarynowy, cytrynowy);
- pozostałe odczynniki organiczne i ich roztwory: – aldehydy (np. aldehyd o-ftalowy), aminokwasy i białka, w tym enzymy (np. albumina, peptydaza, amylaza, pepsyna, enzymy trzustkowe ), aminy i ich pochodne, emulgatory (np. lecytyna), kwasy organiczne i ich pochodne (np. kwas benzoesowy, kwas winowy, kwas octowy i bezwodnik kwasu octowego, octan etylu), roztwory stabilnych rodników (np. DPPH, ABTS).
-
Gospodarka przestrzenna
Gospodarka przestrzenna – studia I stopnia - czynniki biologiczne – alergeny pochodzenia zwierzęcego i roślinnego, choroby odzwierzęce m.in. kleszczowe zapalenie mózgu, borelioza
Gospodarka przestrzenna – studia II stopnia - czynniki biologiczne – alergeny pochodzenia zwierzęcego i roślinnego, choroby odzwierzęce m.in. kleszczowe zapalenie mózgu, borelioza
-
Hodowla i ochrona zwierząt towarzyszących i dzikich
Hodowla i ochrona zwierząt towarzyszących i dzikich – studia I stopnia - odczynniki chemiczne w laboratoriach (kwasy, zasady, aceton, amoniak, alkohole niższe),
- pyły pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.
Hodowla i ochrona zwierząt towarzyszących i dzikich – studia II stopnia - odczynniki chemiczne w laboratoriach (kwasy, zasady, aceton, amoniak, alkohole niższe),
- pyły pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.
-
Inżynieria ekologiczna
Inżynieria ekologiczna – studia I stopnia - pyłki kwitnących roślin (ćwiczenia terenowe),
- odczynniki chemiczne: stężone i rozcieńczone kwasy (solny, azotowy i siarkowy) i wodorotlenki, alkohole (metanol, etanol), 1-naftol; 2- merkaptoetanol; octan etylu, akrylamid, TEMED (N,N,N’,N’-tetrametylenoetylenodiamina),
- kontakt z suszoną, rozcieraną i przesiewaną glebą,
- kontakt z nawozami mineralnymi i organicznymi, odpadami biodegradowalnymi.
Inżynieria ekologiczna – studia II stopnia - pyłki kwitnących roślin (ćwiczenia terenowe),
- odczynniki chemiczne: stężone i rozcieńczone kwasy (solny, azotowy i siarkowy) i wodorotlenki, alkohole (metanol, etanol), 1-naftol; 2- merkaptoetanol; octan etylu, akrylamid, TEMED (N,N,N’,N’-tetrametylenoetylenodiamina),
- kontakt z suszoną, rozcieraną i przesiewaną glebą,
- kontakt z nawozami mineralnymi i organicznymi, odpadami biodegradowalnymi.
-
Inżynieria i gospodarka wodna
Inżynieria i gospodarka wodna – studia I stopnia - odczynniki chemiczne w laboratoriach (kwasy: solny, siarkowy, azotowy; wodorotlenki: sodu, potasu; chromiany, i dwuchromiany, polichloryn sodu, fenoloftaleina,sole metali ciężkich, aceton),
- kontakt z wodą powierzchniową i podziemną,
- kontakt ze ściekami,
- kontakt z glebą,
- pyły,
- hałas; czas pracy < 0,5 h, pomiary natężenia hałasu < 85 dB,
- obsługa monitora ekranowego < 4h,
- praktyki na budowie, mikroklimat zmienny
Inżynieria i gospodarka wodna – studia II stopnia - odczynniki chemiczne w laboratoriach (kwasy: solny, siarkowy, azotowy; wodorotlenki: sodu, potasu; chromiany, i dwuchromiany, polichloryn sodu, fenoloftaleina,sole metali ciężkich, aceton),
- kontakt z wodą powierzchniową i podziemną,
- kontakt ze ściekami,
- kontakt z glebą,
- pyły,
- hałas; czas pracy < 0,5 h, pomiary natężenia hałasu < 85 dB,
- obsługa monitora ekranowego < 4h,
- praktyki na budowie, mikroklimat zmienny.
-
Inżynieria systemów biotechnicznych
Inżynieria systemów biotechnicznych – studia I stopnia - poruszające się maszyny i inne urządzenia (np. pojazdy), ruchome części maszyn i ich oprzyrządowania oraz poruszające się narzędzia, przemieszczające się wyroby, półwyroby, materiały i surowce;
- eksploatowane urządzenia do przetwarzania, magazynowania, przesyłania i rozdzielania energii i jej nośników;
- substancje i materiały wybuchowe i łatwopalne (paliwa);
- pole lub promieniowanie elektromagnetyczne o częstotliwości z zakresu 0 Hz – 300 GHz.
-
Inżynieria środowiska
Inżynieria środowiska – studia I stopnia - odczynniki chemiczne w laboratoriach (kwasy: solny, siarkowy, azotowy; wodorotlenki: sodu, potasu; chromiany, i dwuchromiany, polichloryn sodu, fenoloftaleina,sole metali ciężkich, aceton),
- kontakt z wodą powierzchniową i podziemną,
- kontakt ze ściekami,
- kontakt z glebą,
- pyły,
- hałas; czas pracy < 0,5 h, pomiary natężenia hałasu < 85 dB,
- obsługa monitora ekranowego < 4h,
- praktyki na budowie, mikroklimat zmienny
Inżynieria środowiska – studia II stopnia - odczynniki chemiczne w laboratoriach (kwasy: solny, siarkowy, azotowy; wodorotlenki: sodu, potasu; chromiany, i dwuchromiany, polichloryn sodu, fenoloftaleina,sole metali ciężkich, aceton),
- kontakt z wodą powierzchniową i podziemną,
- kontakt ze ściekami,
- kontakt z glebą,
- pyły,
- hałas; czas pracy < 0,5 h, pomiary natężenia hałasu < 85 dB,
- obsługa monitora ekranowego < 4h,
- praktyki na budowie, mikroklimat zmienny.
-
Leśnictwo
Leśnictwo – studia I stopnia - czynniki fizyczne – hałas i drgania (podczas pracy pilarką);
- czynniki chemiczne – octan etylu, aceton, benzyna, gliceryna, metanol, etanol 96%, lanolina, auksyny, azotan(V) srebra, kwas solny, wodorotlenek sodu, azotan(V) miedzi(II), azotan(V) manganu(II), chlorek potasu, kwas chlorowy, krzemian sodu, chlorek glinu, węglan sodu, kwas azotowy(V), fenoloftaleina, kwas szczawiowy, kwas siarkowy;
- czynniki biologiczne – alergeny pochodzenia zwierzęcego i roślinnego, choroby odzwierzęce m.in. kleszczowe zapalenie mózgu, borelioza;
- czynniki niebezpieczne związane z przemieszczaniem się po terenie zalesionym, przeznaczonym pod zalesienia, ścinką drzew.
Leśnictwo – studia II stopnia - czynniki biologiczne – alergeny pochodzenia zwierzęcego i roślinnego, choroby odzwierzęce m.in. kleszczowe zapalenie mózgu, borelioza;
- czynniki niebezpieczne związane z przemieszczaniem się po terenie zalesionym, przeznaczonym pod zalesienia (zadrapania, upadki).
-
Meblarstwo
Meblarstwo – studia I stopnia - ruchome części maszyn i ich oprzyrządowania;
- prąd elektryczny;
- substancje i odczynniki chemiczne.
-
Ochrona środowiska
Ochrona środowiska – studia I stopnia - odczynniki chemiczne w laboratoriach (kwasy: solny, siarkowy, azotowy; wodorotlenki: sodu, potasu; chromiany, i dwuchromiany, polichloryn sodu, fenoloftaleina,sole metali ciężkich, aceton),
- kontakt z wodą powierzchniową i podziemną,
- kontakt ze ściekami,
- kontakt z glebą,
- kontakt z florą i fauną,
- pyły,
- hałas; czas pracy < 0,5 h, pomiary natężenia hałasu < 85 dB,
- obsługa monitora ekranowego < 4h,
- praktyki w środowisku naturalnym (lasy, łąki) mikroklimat zmienny.
Ochrona środowiska – studia II stopnia - odczynniki chemiczne w laboratoriach (kwasy: solny, siarkowy, azotowy; wodorotlenki: sodu, potasu; chromiany, i dwuchromiany, polichloryn sodu, fenoloftaleina,sole metali ciężkich, aceton),
- kontakt z wodą powierzchniową i podziemną,
- kontakt ze ściekami,
- kontakt z glebą,
- kontakt z florą i fauną,
- pyły,
- hałas; czas pracy < 0,5 h, pomiary natężenia hałasu < 85 dB,
- obsługa monitora ekranowego < 4h,
- praktyki w środowisku naturalnym (lasy, łąki) mikroklimat zmienny.
-
Ochrona zdrowia roślin
Ochrona zdrowia roślin – studia I stopnia - czynniki chemiczne: odczynniki chemiczne w laboratoriach (kwasy, zasady, aceton, alkohole niższe, formaldehyd, eter naftowy, amoniak, itp.), nawozy mineralne
- czynniki biologiczne: kontakt z glebą i pyłkami roślin,
- czynniki fizyczne: praca w szklarni oraz na powietrzu w zmiennych warunkach atmosferycznych.
-
Ogrodnictwo
Ogrodnictwo – studia I stopnia - czynniki chemiczne: odczynniki chemiczne w laboratoriach (kwasy, zasady, aceton, alkohole niższe, formaldehyd, eter naftowy, amoniak, itp.), nawozy mineralne
- czynniki biologiczne: kontakt z glebą i pyłkami roślin,
- czynniki fizyczne: praca w szklarni oraz na powietrzu w zmiennych warunkach atmosferycznych.
Ogrodnictwo – studia II stopnia - czynniki chemiczne: odczynniki chemiczne w laboratoriach (kwasy, zasady, aceton, alkohole niższe, formaldehyd, eter naftowy, amoniak, itp.), nawozy mineralne
- czynniki biologiczne: kontakt z glebą i pyłkami roślin,
- czynniki fizyczne: praca w szklarni oraz na powietrzu w zmiennych warunkach atmosferycznych.
-
Rolnictwo
Rolnictwo – studia I stopnia - praca z mikroskopem;
- pyłki kwitnących roślin na ćwiczeniach terenowych;
- odczynniki chemiczne: rozcieńczone kwasy mineralne (solny, siarkowy), rozcieńczony wodorotlenek sodu, rozcieńczone sole (chromian potasu, chlorek amonu, chlorek potasu, octan wapnia), 1-naftol; difenyloamina; chlorowodorek hydroksyloaminy, toluen, fenol, dwufenyloamina;
- kontakt z suszoną, rozcieraną i przesiewaną glebą.
Rolnictwo – studia II stopnia - praca z mikroskopem;
- rozcieńczone i stężone kwasy mineralne (solny, siarkowy, azotowy), rozcieńczony wodorotlenek sodu, rozcieńczone sole (chromian potasu, chlorek amonu, chlorek potasu, octan wapnia, szczawian amonu, octan sodu, octan amonu, azotan amonu);
- kontakt z suszoną, rozcieraną i przesiewaną glebą.
-
Technologia biomedyczna
Technologia biomedyczna – studia I stopnia - promieniowanie ultrafioletowe (UV);
- rozpuszczalniki organiczne (np. chloroform, ksylen, toluen, octan etylu, aceton, eter etylowy);
- czynniki chemiczne o działaniu uczulająco-drażniącym, rozpuszczalniki organiczne, kwasy, zasady oraz inne substancje chemiczne (np. leki);
- związki nieorganiczne (np. kwasy, zasady, sole nieorganiczne, tlenki metali i niemetali);
- kontakt z materiałem biologicznym (krew, osocze, tkanki).
-
Technologia drewna
Technologia drewna – studia I stopnia - ruchome części maszyn i ich oprzyrządowania;
- prąd elektryczny;
- substancje i odczynniki chemiczne
Technologia drewna – studia II stopnia - ruchome części maszyn i ich oprzyrządowania;
- prąd elektryczny;
- substancje i odczynniki chemiczne.
-
Technologia żywności i żywienie człowieka
Technologia żywności i żywienie człowieka – studia I stopnia I. Pyły pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.
II. Mikroorganizmy.
III. Odczynniki chemiczne stosowane w laboratoriach:
- sole nieorganiczne i ich roztwory, w tym roztwory przesycone, z wyłączeniem soli metali ciężkich,
- stężone i rozcieńczone roztwory kwasów i ich prekursory (np. kwas siarkowy(VI), kwas azotowy(V), kwas m-fosforowy, tlenek fosforu(V), kwas chlorowodorowy) i zasad (np. zasada sodowa).
- rozpuszczalniki organiczne (np. dichlorometan, chloroform, aceton, acetonitryl, toluen, cykloheksan, heksan, heptan).
- alkohole (np. metanol, etanol, propanol, glicerol).
- wskaźniki pH (np. fenoloftaleina, stężenie roztworu ≤ 0,09%, czerń eriochromowa, oranż metylowy, błękit metylenowy).
- ekstrakty i olejki eteryczne oraz terpenoidy (np. rozmarynowy, cytrynowy, tymol).
- pozostałe odczynniki organiczne i ich roztwory:
- aldehydy, ketony i fenole (np. aldehyd o-ftalowy, cykloheksanon, rezorcyna, 1-naftol, kwas galusowy),
- aminy i ich pochodne, aminokwasy i białka, w tym enzymy (np. roztwory o-, m-, p- nitroanilin, glicyna, albumina surowicy wołowej, albumina jaj kurzych, peptydaza, amylaza, oksydaza glukozowa),
- emulgatory (np. Tween, lecytyna),
- fluorowcopochodne (np. chlorek tert-butylu),
- kwasy organiczne i ich pochodne (np. kwas benzoesowy, kwas mrówkowy, kwas salicylowy, kwas sulfanilowy, kwas winowy, kwas octowy i bezwodnik kwasu octowego, octan etylu, octan butylu, acetamid, acetanilid),
- stabilne rodniki i ich roztwory (np. DPPH, ABTS).
Technologia żywności i żywienie człowieka – studia II stopnia I. Pyły pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.
II. Mikroorganizmy.
III. Odczynniki chemiczne stosowane w laboratoriach:
- sole nieorganiczne i ich roztwory, w tym roztwory przesycone, z wyłączeniem soli metali ciężkich,
- stężone i rozcieńczone roztwory kwasów i ich prekursory (np. kwas siarkowy(VI), kwas azotowy(V), kwas m-fosforowy, tlenek fosforu(V), kwas chlorowodorowy) i zasad (np. zasada sodowa).
- rozpuszczalniki organiczne (np. dichlorometan, chloroform, aceton, acetonitryl, toluen, cykloheksan, heksan, heptan).
- alkohole (np. metanol, etanol, propanol, glicerol).
- wskaźniki pH (np. fenoloftaleina, stężenie roztworu ≤ 0,09%, czerń eriochromowa, oranż metylowy, błękit metylenowy).
- ekstrakty i olejki eteryczne oraz terpenoidy (np. rozmarynowy, cytrynowy, tymol).
- pozostałe odczynniki organiczne i ich roztwory:
- aldehydy, ketony i fenole (np. aldehyd o-ftalowy, cykloheksanon, rezorcyna, 1-naftol, kwas galusowy),
- aminy i ich pochodne, aminokwasy i białka, w tym enzymy (np. roztwory o-, m-, p- nitroanilin, glicyna, albumina surowicy wołowej, albumina jaj kurzych, peptydaza, amylaza, oksydaza glukozowa),
- emulgatory (np. Tween, lecytyna),
- fluorowcopochodne (np. chlorek tert-butylu),
- kwasy organiczne i ich pochodne (np. kwas benzoesowy, kwas mrówkowy, kwas salicylowy, kwas sulfanilowy, kwas winowy, kwas octowy i bezwodnik kwasu octowego, octan etylu, octan butylu, acetamid, acetanilid),
- stabilne rodniki i ich roztwory (np. DPPH, ABTS).
-
Technologie energii odnawialnej
Technologie energii odnawialnej – studia I stopnia - poruszające się maszyny i inne urządzenia (np. pojazdy), ruchome części maszyn i ich oprzyrządowania oraz poruszające się narzędzia, przemieszczające się wyroby, półwyroby, materiały i surowce;
- eksploatowane urządzenia do przetwarzania, magazynowania, przesyłania i rozdzielania energii i jej nośników;
- substancje i materiały wybuchowe i łatwopalne (paliwa);
- pole lub promieniowanie elektromagnetyczne o częstotliwości z zakresu 0 Hz – 300 GHz.
Technologie energii odnawialnej – studia II stopnia - poruszające się maszyny i inne urządzenia (np. pojazdy), ruchome części maszyn i ich oprzyrządowania oraz poruszające się narzędzia, przemieszczające się wyroby, półwyroby, materiały i surowce;
- eksploatowane urządzenia do przetwarzania, magazynowania, przesyłania i rozdzielania energii i jej nośników.
-
Towaroznawstwo w biogospodarce
Towaroznawstwo w biogospodarce – studia I stopnia I. Pyły pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.
II. Mikroorganizmy.
III. Odczynniki chemiczne stosowane w laboratoriach:
- sole nieorganiczne i ich roztwory, w tym roztwory przesycone, z wyłączeniem soli metali ciężkich,
- stężone i rozcieńczone roztwory kwasów i ich prekursory (np. kwas siarkowy(VI), kwas azotowy(V), kwas m-fosforowy, tlenek fosforu(V), kwas chlorowodorowy) i zasad (np. zasada sodowa).
- rozpuszczalniki organiczne (np. dichlorometan, chloroform, aceton, acetonitryl, toluen, cykloheksan, heksan, heptan).
- alkohole (np. metanol, etanol, propanol, glicerol).
- wskaźniki pH (np. fenoloftaleina, stężenie roztworu ≤ 0,09%, czerń eriochromowa, oranż metylowy, błękit metylenowy).
- ekstrakty i olejki eteryczne oraz terpenoidy (np. rozmarynowy, cytrynowy, tymol).
- pozostałe odczynniki organiczne i ich roztwory:
- aldehydy, ketony i fenole (np. aldehyd o-ftalowy, cykloheksanon, rezorcyna, 1-naftol, kwas galusowy),
- aminy i ich pochodne, aminokwasy i białka, w tym enzymy (np. roztwory o-, m-, p- nitroanilin, glicyna, albumina surowicy wołowej, albumina jaj kurzych, peptydaza, amylaza, oksydaza glukozowa),
- emulgatory (np. Tween, lecytyna),
- fluorowcopochodne (np. chlorek tert-butylu),
- kwasy organiczne i ich pochodne (np. kwas benzoesowy, kwas mrówkowy, kwas salicylowy, kwas sulfanilowy, kwas winowy, kwas octowy i bezwodnik kwasu octowego, octan etylu, octan butylu, acetamid, acetanilid),
- stabilne rodniki i ich roztwory (np. DPPH, ABTS).
-
Turystyka i rekreacja
Turystyka i rekreacja – studia I stopnia - wzmożony wysiłek fizyczny
-
Weterynaria
Weterynaria – studia jednolite magisterskie - odczynniki chemiczne w laboratoriach: kwasy, zasady, rozpuszczalniki organiczne (chloroform, aceton), alkohole (etanol, metanol, alkohol izoamylowy), formaldehyd,
- czynniki zakaźne: bakterie, wirusy, grzyby, jad pszczół, pasożyty,
- kontakt ze zwierzętami i wydzielinami zwierzęcymi.
-
Zarządzanie i inżynieria produkcji
Zarządzanie i inżynieria produkcji – studia I stopnia - poruszające się maszyny i inne urządzenia (np. pojazdy), ruchome części maszyn i ich oprzyrządowania oraz poruszające się narzędzia, przemieszczające się wyroby, półwyroby, materiały i surowce;
- eksploatowane urządzenia do przetwarzania, magazynowania, przesyłania i rozdzielania energii i jej nośników;
- substancje i materiały wybuchowe i łatwopalne (paliwa);
- pole lub promieniowanie elektromagnetyczne o częstotliwości z zakresu 0 Hz – 300 GHz.
Zarządzanie i inżynieria produkcji – studia II stopnia - poruszające się maszyny i inne urządzenia (np. pojazdy), ruchome części maszyn i ich oprzyrządowania oraz poruszające się narzędzia, przemieszczające się wyroby, półwyroby, materiały i surowce;
- eksploatowane urządzenia do przetwarzania, magazynowania, przesyłania i rozdzielania energii i jej nośników;
-
Zootechnika
Zootechnika – studia I stopnia - odczynniki chemiczne w laboratoriach (kwasy, zasady, aceton, amoniak, alkohole niższe),
- pyły pochodzenia roślinnego i zwierzęcego
Zootechnika – studia II stopnia - odczynniki chemiczne w laboratoriach (kwasy, zasady, aceton, amoniak, alkohole niższe),
- pyły pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.
-
Żywienie człowieka i ocena żywności
Żywienie człowieka i ocena żywności – studia I stopnia - alergeny biologiczne
- pyły pochodzenia roślinnego i zwierzęcego
- mikroorganizmy
- odczynniki chemiczne laboratoriach:
- stężone kwasy i zasady(np. kwas siarkowy(VI), kwas azotowy(V), kwas chlorowodorowy, zasada sodowa);
- alkohole (np. propanol); rozpuszczalniki organiczne (np. dichlorometan, chloroform, aceton, acetonitryl, toluen, heksan);
- amoniak; sole nieorganiczne i ich roztwory, w tym roztwory przesycone, z wyłączeniem soli metali ciężkich;
- wskaźniki pH (np. fenoloftaleina, stężenie roztworu ≤ 0,09%, oranż metylowy, błękit metylenowy);
- ekstrakty i olejki eteryczne (np. rozmarynowy, cytrynowy);
- pozostałe odczynniki organiczne i ich roztwory: – aldehydy (np. aldehyd o-ftalowy), aminokwasy i białka, w tym enzymy (np. albumina, peptydaza, amylaza, pepsyna, enzymy trzustkowe ), aminy i ich pochodne, emulgatory (np. lecytyna), kwasy organiczne i ich pochodne (np. kwas benzoesowy, kwas winowy, kwas octowy i bezwodnik kwasu octowego, octan etylu), roztwory stabilnych rodników (np. DPPH, ABTS).
Żywienie człowieka i ocena żywności – studia II stopnia - alergeny biologiczne
- pyły pochodzenia roślinnego i zwierzęcego
- mikroorganizmy
- odczynniki chemiczne laboratoriach:
- stężone kwasy i zasady(np. kwas siarkowy(VI), kwas azotowy(V), kwas chlorowodorowy, zasada sodowa);
- alkohole (np. propanol); rozpuszczalniki organiczne (np. dichlorometan, chloroform, aceton, acetonitryl, toluen, heksan);
- amoniak; sole nieorganiczne i ich roztwory, w tym roztwory przesycone, z wyłączeniem soli metali ciężkich;
- wskaźniki pH (np. fenoloftaleina, stężenie roztworu ≤ 0,09%, oranż metylowy, błękit metylenowy);
- ekstrakty i olejki eteryczne (np. rozmarynowy, cytrynowy);
- pozostałe odczynniki organiczne i ich roztwory: – aldehydy (np. aldehyd o-ftalowy), aminokwasy i białka, w tym enzymy (np. albumina, peptydaza, amylaza, pepsyna, enzymy trzustkowe ), aminy i ich pochodne, emulgatory (np. lecytyna), kwasy organiczne i ich pochodne (np. kwas benzoesowy, kwas winowy, kwas octowy i bezwodnik kwasu octowego, octan etylu), roztwory stabilnych rodników (np. DPPH, ABTS).