Skierowania na badania lekarskie

  • Architektura krajobrazu

    Architektura krajobrazu – studia I stopnia
    • czynniki chemiczne – odczynniki chemiczne w laboratoriach
    • czynniki biologiczne – kontakt z glebą i pyłkami roślin (ćwiczenia terenowe i praktyki)
    • czynniki fizyczne: praca na powietrzu w zmiennych warunkach atmosferycznych (ćwiczenia terenowe i praktyki),obsługa monitora ekranowego < 4h
    Architektura krajobrazu – studia II stopnia
    • czynniki biologiczne – kontakt z pyłkami roślin (ćwiczenia terenowe)
    • czynniki fizyczne: praca na powietrzu w zmiennych warunkach atmosferycznych (ćwiczenia terenowe), obsługa monitora ekranowego < 4h
  • Bezpieczeństwo żywności

    Bezpieczeństwo żywności – studia I stopnia

    I. Pyły pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.

    II. Mikroorganizmy.

    III. Odczynniki chemiczne stosowane w laboratoriach:

    1. sole nieorganiczne i ich roztwory, w tym roztwory przesycone, z wyłączeniem soli metali ciężkich,
    2. stężone i rozcieńczone roztwory kwasów i ich prekursory (np. kwas siarkowy(VI), kwas azotowy(V), kwas m-fosforowy, tlenek fosforu(V), kwas chlorowodorowy) i zasad (np. zasada sodowa).
    3. rozpuszczalniki organiczne (np. dichlorometan, chloroform, aceton, acetonitryl, toluen, cykloheksan, heksan, heptan).
    4. alkohole (np. metanol, etanol, propanol, glicerol).
    5. wskaźniki pH (np. fenoloftaleina, stężenie roztworu ≤ 0,09%, czerń eriochromowa, oranż metylowy, błękit metylenowy).
    6. ekstrakty i olejki eteryczne oraz terpenoidy (np. rozmarynowy, cytrynowy, tymol).
    7. pozostałe odczynniki organiczne i ich roztwory:
    • aldehydy, ketony i fenole (np. aldehyd o-ftalowy, cykloheksanon, rezorcyna, 1-naftol, kwas galusowy),
    • aminy i ich pochodne, aminokwasy i białka, w tym enzymy (np. roztwory o-, m-, p- nitroanilin, glicyna, albumina surowicy wołowej, albumina jaj kurzych, peptydaza, amylaza, oksydaza glukozowa),
    • emulgatory (np. Tween, lecytyna),
    • fluorowcopochodne (np. chlorek tert-butylu),
    • kwasy organiczne i ich pochodne (np. kwas benzoesowy, kwas mrówkowy, kwas salicylowy, kwas sulfanilowy, kwas winowy, kwas octowy i bezwodnik kwasu octowego, octan etylu, octan butylu, acetamid, acetanilid),
    • stabilne rodniki i ich roztwory (np. DPPH, ABTS).
  • Bioinżynieria zwierząt

    Bioinżynieria zwierząt – studia I stopnia
    • odczynniki chemiczne w laboratoriach (kwasy, zasady, aceton, amoniak, alkohole niższe),
    • materiał biologiczny.
    Bioinżynieria zwierząt – studia II stopnia
    • odczynniki chemiczne w laboratoriach (kwasy, zasady, aceton, amoniak, alkohole niższe),
    • materiał biologiczny.
  • Biologia

    Biologia – studia I stopnia
    • pyłki kwitnących roślin (ćwiczenia terenowe),
    • odczynniki chemiczne: stężone i rozcieńczone kwasy (solny, azotowy i siarkowy) i wodorotlenki, alkohole (etanol, alkohol izoamylowy), chloroform, 2-merkaptoetanol; eter naftowy; 1-naftol; difenyloamina; chlorowodorek hydroksyloaminy; akrylamid, TEMED (N,N,N’,N’ tetrametylenoetylenodiamina),  octan etylu, toluen, pirogalol, bromek etydyny, kanamycyna,
    • światło UV,
    • bakterie Gram-dodatnie i Gram-ujemne, grzyby, alkohol izoamylowy,
    • kontakt z suszoną, rozcieraną i przesiewaną glebą.
    Biologia – studia II stopnia
    • pyłki kwitnących roślin (ćwiczenia terenowe),
    • odczynniki chemiczne: stężone i rozcieńczone kwasy (solny, azotowy i siarkowy) i wodorotlenki, alkohole (etanol, alkohol izoamylowy), chloroform, 2-merkaptoetanol; eter naftowy; 1-naftol; difenyloamina; chlorowodorek hydroksyloaminy; akrylamid, TEMED (N,N,N’,N’ tetrametylenoetylenodiamina),  octan etylu, toluen, pirogalol, bromek etydyny, kanamycyna,
    • światło UV,
    • bakterie Gram-dodatnie i Gram-ujemne, grzyby, alkohol izoamylowy,
    • kontakt z suszoną, rozcieraną i przesiewaną glebą.
  • Biotechnologia

    Biotechnologia – studia I stopnia
    • odczynniki chemicznych w laboratoriach (stężone kwasy i zasady, aceton, toluen, alkohole niższe, formaldehyd),
    • pyły pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.
    Biotechnologia – studia II stopnia
    • odczynniki chemiczne w laboratoriach (stężone kwasy i zasady, aceton, toluen, alkohole niższe, formaldehyd),
    • pyły pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.
  • Budownictwo

    Budownictwo – studia I stopnia
    • odczynniki  chemiczne w laboratoriach (kwasy: solny, siarkowy, azotowy; wodorotlenki: sodu, potasu; chromiany, i dwuchromiany, polichloryn sodu, fenoloftaleina,sole metali ciężkich, aceton),
    • kontakt z gruntem,
    • kontakt z materiałami budowlanymi (cement),
    • pyły,
    • hałas; czas pracy < 0,5 h, pomiary natężenia hałasu < 85 dB,
    • obsługa monitora ekranowego < 4h,
    • praktyki na budowie, mikroklimat zmienny.
    Budownictwo – studia II stopnia
    • odczynniki  chemiczne w laboratoriach (kwasy: solny, siarkowy, azotowy; wodorotlenki: sodu, potasu; chromiany, i dwuchromiany, polichloryn sodu, fenoloftaleina,sole metali ciężkich, aceton),
    • kontakt z gruntem,
    • kontakt z materiałami budowlanymi (cement),
    • pyły,
    • hałas; czas pracy < 0,5 h, pomiary natężenia hałasu < 85 dB,
    • obsługa monitora ekranowego < 4h,
    • praktyki na budowie, mikroklimat zmienny.
  • Dietetyka

    Dietetyka – studia I stopnia
    1. alergeny biologiczne
    2. pyły pochodzenia roślinnego i zwierzęcego
    3. mikroorganizmy
    4. odczynniki chemiczne laboratoriach:
    • stężone kwasy i zasady(np. kwas siarkowy(VI), kwas azotowy(V), kwas chlorowodorowy, zasada sodowa);
    • alkohole (np. propanol); rozpuszczalniki organiczne (np. dichlorometan, chloroform, aceton, acetonitryl, toluen, heksan);
    • amoniak; sole nieorganiczne i ich roztwory, w tym roztwory przesycone, z wyłączeniem soli metali ciężkich;
    • wskaźniki pH (np. fenoloftaleina, stężenie roztworu ≤ 0,09%, oranż metylowy, błękit metylenowy);
    • ekstrakty i olejki eteryczne (np. rozmarynowy, cytrynowy);
    • pozostałe odczynniki organiczne i ich roztwory: – aldehydy (np. aldehyd o-ftalowy), aminokwasy i białka, w tym enzymy (np. albumina, peptydaza, amylaza, pepsyna, enzymy trzustkowe ), aminy i ich pochodne, emulgatory (np. lecytyna), kwasy organiczne i ich pochodne (np. kwas benzoesowy, kwas winowy, kwas octowy i bezwodnik kwasu octowego, octan etylu), roztwory stabilnych rodników (np. DPPH, ABTS).
    Dietetyka – studia II stopnia
    1. alergeny biologiczne
    2. pyły pochodzenia roślinnego i zwierzęcego
    3. mikroorganizmy
    4. odczynniki chemiczne laboratoriach:
    • stężone kwasy i zasady(np. kwas siarkowy(VI), kwas azotowy(V), kwas chlorowodorowy, zasada sodowa);
    • alkohole (np. propanol); rozpuszczalniki organiczne (np. dichlorometan, chloroform, aceton, acetonitryl, toluen, heksan);
    • amoniak; sole nieorganiczne i ich roztwory, w tym roztwory przesycone, z wyłączeniem soli metali ciężkich;
    • wskaźniki pH (np. fenoloftaleina, stężenie roztworu ≤ 0,09%, oranż metylowy, błękit metylenowy);
    • ekstrakty i olejki eteryczne (np. rozmarynowy, cytrynowy);
    • pozostałe odczynniki organiczne i ich roztwory: – aldehydy (np. aldehyd o-ftalowy), aminokwasy i białka, w tym enzymy (np. albumina, peptydaza, amylaza, pepsyna, enzymy trzustkowe ), aminy i ich pochodne, emulgatory (np. lecytyna), kwasy organiczne i ich pochodne (np. kwas benzoesowy, kwas winowy, kwas octowy i bezwodnik kwasu octowego, octan etylu), roztwory stabilnych rodników (np. DPPH, ABTS).
  • Ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności

    Ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności
    • odczynniki chemiczne: rozcieńczone kwasy mineralne (solny, siarkowy), rozcieńczony wodorotlenek sodu, rozcieńczone sole (chromian potasu, chlorek amonu, chlorek potasu, octan wapnia), 1-naftol; difenyloamina; chlorowodorek hydroksyloaminy, toluen, fenol
    • praca z mikroskopem;
    • pyłki kwitnących roślin na ćwiczeniach terenowych;
    • mikroorganizmy,
    • pyły pochodzenia roślinnego i zwierzęcego,
    • kontakt z suszoną, rozcieraną i przesiewaną glebą.
  • Gastronomia i hotelarstwo

    Gastronomia i hotelarstwo – studia I stopnia
    1. alergeny biologiczne
    2. pyły pochodzenia roślinnego i zwierzęcego
    3. mikroorganizmy
    4. odczynniki chemiczne laboratoriach:
    • stężone kwasy i zasady(np. kwas siarkowy(VI), kwas azotowy(V), kwas chlorowodorowy, zasada sodowa);
    • alkohole (np. propanol); rozpuszczalniki organiczne (np. dichlorometan, chloroform, aceton, acetonitryl, toluen, heksan);
    • amoniak; sole nieorganiczne i ich roztwory, w tym roztwory przesycone, z wyłączeniem soli metali ciężkich;
    • wskaźniki pH (np. fenoloftaleina, stężenie roztworu ≤ 0,09%, oranż metylowy, błękit metylenowy);
    • ekstrakty i olejki eteryczne (np. rozmarynowy, cytrynowy);
    • pozostałe odczynniki organiczne i ich roztwory: – aldehydy (np. aldehyd o-ftalowy), aminokwasy i białka, w tym enzymy (np. albumina, peptydaza, amylaza, pepsyna, enzymy trzustkowe ), aminy i ich pochodne, emulgatory (np. lecytyna), kwasy organiczne i ich pochodne (np. kwas benzoesowy, kwas winowy, kwas octowy i bezwodnik kwasu octowego, octan etylu), roztwory stabilnych rodników (np. DPPH, ABTS).
  • Gospodarka przestrzenna

    Gospodarka przestrzenna – studia I stopnia
    • czynniki biologiczne – alergeny pochodzenia zwierzęcego i roślinnego, choroby odzwierzęce m.in. kleszczowe zapalenie mózgu, borelioza
    Gospodarka przestrzenna – studia II stopnia
    • czynniki biologiczne – alergeny pochodzenia zwierzęcego i roślinnego, choroby odzwierzęce m.in. kleszczowe zapalenie mózgu, borelioza
  • Hodowla i ochrona zwierząt towarzyszących i dzikich

    Hodowla i ochrona zwierząt towarzyszących i dzikich – studia I stopnia
    • odczynniki chemiczne w laboratoriach (kwasy, zasady, aceton, amoniak, alkohole niższe),
    • pyły pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.
    Hodowla i ochrona zwierząt towarzyszących i dzikich – studia II stopnia
    • odczynniki chemiczne w laboratoriach (kwasy, zasady, aceton, amoniak, alkohole niższe),
    • pyły pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.
  • Inżynieria ekologiczna

    Inżynieria ekologiczna – studia I stopnia
    • pyłki kwitnących roślin (ćwiczenia terenowe),
    • odczynniki chemiczne: stężone i rozcieńczone kwasy (solny, azotowy i siarkowy) i wodorotlenki, alkohole (metanol, etanol), 1-naftol; 2- merkaptoetanol; octan etylu, akrylamid, TEMED (N,N,N’,N’-tetrametylenoetylenodiamina),
    • kontakt z suszoną, rozcieraną i przesiewaną glebą,
    • kontakt z nawozami mineralnymi i organicznymi, odpadami biodegradowalnymi.
    Inżynieria ekologiczna – studia II stopnia
    • pyłki kwitnących roślin (ćwiczenia terenowe),
    • odczynniki chemiczne: stężone i rozcieńczone kwasy (solny, azotowy i siarkowy) i wodorotlenki, alkohole (metanol, etanol), 1-naftol; 2- merkaptoetanol; octan etylu, akrylamid, TEMED (N,N,N’,N’-tetrametylenoetylenodiamina),
    • kontakt z suszoną, rozcieraną i przesiewaną glebą,
    • kontakt z nawozami mineralnymi i organicznymi, odpadami biodegradowalnymi.
  • Inżynieria i gospodarka wodna

    Inżynieria i gospodarka wodna – studia I stopnia
    • odczynniki chemiczne w laboratoriach (kwasy: solny, siarkowy, azotowy; wodorotlenki: sodu, potasu; chromiany, i dwuchromiany, polichloryn sodu, fenoloftaleina,sole metali ciężkich, aceton),
    • kontakt z wodą powierzchniową i podziemną,
    • kontakt ze ściekami,
    • kontakt z glebą,
    • pyły,
    • hałas; czas pracy < 0,5 h, pomiary natężenia hałasu < 85 dB,
    • obsługa monitora ekranowego < 4h,
    • praktyki na budowie, mikroklimat zmienny
    Inżynieria i gospodarka wodna – studia II stopnia
    • odczynniki  chemiczne w laboratoriach (kwasy: solny, siarkowy, azotowy; wodorotlenki: sodu, potasu; chromiany, i dwuchromiany, polichloryn sodu, fenoloftaleina,sole metali ciężkich, aceton),
    • kontakt z wodą powierzchniową i podziemną,
    • kontakt ze ściekami,
    • kontakt z glebą,
    • pyły,
    • hałas; czas pracy < 0,5 h, pomiary natężenia hałasu < 85 dB,
    • obsługa monitora ekranowego < 4h,
    • praktyki na budowie, mikroklimat zmienny.
  • Inżynieria systemów biotechnicznych

    Inżynieria systemów biotechnicznych – studia I stopnia
    • poruszające się maszyny i inne urządzenia (np. pojazdy), ruchome części maszyn i ich oprzyrządowania oraz poruszające się narzędzia, przemieszczające się wyroby, półwyroby, materiały i surowce;
    • eksploatowane urządzenia do przetwarzania, magazynowania, przesyłania i rozdzielania energii i jej nośników;
    • substancje i materiały wybuchowe i łatwopalne (paliwa);
    • pole lub promieniowanie elektromagnetyczne o częstotliwości z zakresu 0 Hz – 300 GHz.
  • Inżynieria środowiska

    Inżynieria środowiska – studia I stopnia
    • odczynniki  chemiczne w laboratoriach (kwasy: solny, siarkowy, azotowy; wodorotlenki: sodu, potasu; chromiany, i dwuchromiany, polichloryn sodu, fenoloftaleina,sole metali ciężkich, aceton),
    • kontakt z wodą powierzchniową i podziemną,
    • kontakt ze ściekami,
    • kontakt z glebą,
    • pyły,
    • hałas; czas pracy < 0,5 h, pomiary natężenia hałasu < 85 dB,
    • obsługa monitora ekranowego < 4h,
    • praktyki na budowie, mikroklimat zmienny
    Inżynieria środowiska – studia II stopnia
    • odczynniki  chemiczne w laboratoriach (kwasy: solny, siarkowy, azotowy; wodorotlenki: sodu, potasu; chromiany, i dwuchromiany, polichloryn sodu, fenoloftaleina,sole metali ciężkich, aceton),
    • kontakt z wodą powierzchniową i podziemną,
    • kontakt ze ściekami,
    • kontakt z glebą,
    • pyły,
    • hałas; czas pracy < 0,5 h, pomiary natężenia hałasu < 85 dB,
    • obsługa monitora ekranowego < 4h,
    • praktyki na budowie, mikroklimat zmienny.
  • Leśnictwo

    Leśnictwo – studia I stopnia
    • czynniki fizyczne – hałas i drgania (podczas pracy pilarką);
    • czynniki chemiczne – octan etylu, aceton, benzyna, gliceryna, metanol, etanol 96%, lanolina, auksyny, azotan(V) srebra,  kwas solny, wodorotlenek sodu,  azotan(V) miedzi(II), azotan(V) manganu(II), chlorek potasu, kwas chlorowy, krzemian sodu, chlorek glinu, węglan sodu, kwas azotowy(V), fenoloftaleina, kwas szczawiowy, kwas siarkowy;
    • czynniki biologiczne – alergeny pochodzenia zwierzęcego i roślinnego, choroby odzwierzęce m.in. kleszczowe zapalenie mózgu, borelioza;
    • czynniki niebezpieczne związane z przemieszczaniem się po terenie zalesionym, przeznaczonym pod zalesienia, ścinką drzew.
    Leśnictwo – studia II stopnia
    • czynniki biologiczne – alergeny pochodzenia zwierzęcego i roślinnego, choroby odzwierzęce m.in. kleszczowe zapalenie mózgu, borelioza;
    • czynniki niebezpieczne związane z przemieszczaniem się po terenie zalesionym, przeznaczonym pod zalesienia (zadrapania, upadki).
  • Meblarstwo

    Meblarstwo – studia I stopnia
    • ruchome części maszyn i ich oprzyrządowania;
    • prąd elektryczny;
    • substancje i odczynniki chemiczne.
  • Ochrona środowiska

    Ochrona środowiska – studia I stopnia
    • odczynniki  chemiczne w laboratoriach (kwasy: solny, siarkowy, azotowy; wodorotlenki: sodu, potasu; chromiany, i dwuchromiany, polichloryn sodu, fenoloftaleina,sole metali ciężkich, aceton),
    • kontakt z wodą powierzchniową i podziemną,
    • kontakt ze ściekami,
    • kontakt z glebą,
    • kontakt z florą i fauną,
    • pyły,
    • hałas; czas pracy < 0,5 h, pomiary natężenia hałasu < 85 dB,
    • obsługa monitora ekranowego < 4h,
    • praktyki w środowisku naturalnym (lasy, łąki) mikroklimat zmienny.
    Ochrona środowiska – studia II stopnia
    • odczynniki  chemiczne w laboratoriach (kwasy: solny, siarkowy, azotowy; wodorotlenki: sodu, potasu; chromiany, i dwuchromiany, polichloryn sodu, fenoloftaleina,sole metali ciężkich, aceton),
    • kontakt z wodą powierzchniową i podziemną,
    • kontakt ze ściekami,
    • kontakt z glebą,
    • kontakt z florą i fauną,
    • pyły,
    • hałas; czas pracy < 0,5 h, pomiary natężenia hałasu < 85 dB,
    • obsługa monitora ekranowego < 4h,
    • praktyki w środowisku naturalnym (lasy, łąki) mikroklimat zmienny.
  • Ochrona zdrowia roślin

    Ochrona zdrowia roślin – studia I stopnia
    • czynniki chemiczne: odczynniki chemiczne w laboratoriach (kwasy, zasady, aceton, alkohole niższe, formaldehyd, eter naftowy, amoniak, itp.), nawozy mineralne
    • czynniki biologiczne: kontakt z glebą i pyłkami roślin,
    • czynniki fizyczne: praca w szklarni oraz na powietrzu w zmiennych warunkach atmosferycznych.
  • Ogrodnictwo

    Ogrodnictwo – studia I stopnia
    • czynniki chemiczne: odczynniki chemiczne w laboratoriach (kwasy, zasady, aceton, alkohole niższe, formaldehyd, eter naftowy, amoniak, itp.), nawozy mineralne
    • czynniki biologiczne: kontakt z glebą i pyłkami roślin,
    • czynniki fizyczne: praca w szklarni oraz na powietrzu w zmiennych warunkach atmosferycznych.
    Ogrodnictwo – studia II stopnia
    • czynniki chemiczne: odczynniki chemiczne w laboratoriach (kwasy, zasady, aceton, alkohole niższe, formaldehyd, eter naftowy, amoniak, itp.), nawozy mineralne
    • czynniki biologiczne: kontakt z glebą i pyłkami roślin,
    • czynniki fizyczne: praca w szklarni oraz na powietrzu w zmiennych warunkach atmosferycznych.
  • Rolnictwo

    Rolnictwo – studia I stopnia
    • praca z mikroskopem;
    • pyłki kwitnących roślin na ćwiczeniach terenowych;
    • odczynniki chemiczne: rozcieńczone kwasy mineralne (solny, siarkowy), rozcieńczony wodorotlenek sodu, rozcieńczone sole (chromian potasu, chlorek amonu, chlorek potasu, octan wapnia), 1-naftol; difenyloamina; chlorowodorek hydroksyloaminy, toluen, fenol,  dwufenyloamina;
    • kontakt z suszoną, rozcieraną i przesiewaną glebą.
    Rolnictwo – studia II stopnia
    • praca z mikroskopem;
    • rozcieńczone i stężone kwasy mineralne (solny, siarkowy, azotowy), rozcieńczony wodorotlenek sodu, rozcieńczone sole (chromian potasu, chlorek amonu, chlorek potasu, octan wapnia, szczawian amonu, octan sodu, octan amonu, azotan amonu);
    • kontakt z suszoną, rozcieraną i przesiewaną glebą.
  • Technologia biomedyczna

    Technologia biomedyczna – studia I stopnia
    • promieniowanie ultrafioletowe (UV);
    • rozpuszczalniki organiczne (np. chloroform, ksylen, toluen, octan etylu, aceton, eter etylowy);
    • czynniki chemiczne o działaniu uczulająco-drażniącym, rozpuszczalniki organiczne, kwasy, zasady oraz inne substancje chemiczne (np. leki);
    • związki nieorganiczne (np. kwasy, zasady, sole nieorganiczne, tlenki metali i niemetali);
    • kontakt z materiałem biologicznym (krew, osocze, tkanki).
     
     
  • Technologia drewna

    Technologia drewna – studia I stopnia
    • ruchome części maszyn i ich oprzyrządowania;
    • prąd elektryczny;
    • substancje i odczynniki chemiczne
    Technologia drewna – studia II stopnia
    • ruchome części maszyn i ich oprzyrządowania;
    • prąd elektryczny;
    • substancje i odczynniki chemiczne.
  • Technologia żywności i żywienie człowieka

    Technologia żywności i żywienie człowieka – studia I stopnia

    I. Pyły pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.

    II. Mikroorganizmy.

    III. Odczynniki chemiczne stosowane w laboratoriach:

    1. sole nieorganiczne i ich roztwory, w tym roztwory przesycone, z wyłączeniem soli metali ciężkich,
    2. stężone i rozcieńczone roztwory kwasów i ich prekursory (np. kwas siarkowy(VI), kwas azotowy(V), kwas m-fosforowy, tlenek fosforu(V), kwas chlorowodorowy) i zasad (np. zasada sodowa).
    3. rozpuszczalniki organiczne (np. dichlorometan, chloroform, aceton, acetonitryl, toluen, cykloheksan, heksan, heptan).
    4. alkohole (np. metanol, etanol, propanol, glicerol).
    5. wskaźniki pH (np. fenoloftaleina, stężenie roztworu ≤ 0,09%, czerń eriochromowa, oranż metylowy, błękit metylenowy).
    6. ekstrakty i olejki eteryczne oraz terpenoidy (np. rozmarynowy, cytrynowy, tymol).
    7. pozostałe odczynniki organiczne i ich roztwory:
    • aldehydy, ketony i fenole (np. aldehyd o-ftalowy, cykloheksanon, rezorcyna, 1-naftol, kwas galusowy),
    • aminy i ich pochodne, aminokwasy i białka, w tym enzymy (np. roztwory o-, m-, p- nitroanilin, glicyna, albumina surowicy wołowej, albumina jaj kurzych, peptydaza, amylaza, oksydaza glukozowa),
    • emulgatory (np. Tween, lecytyna),
    • fluorowcopochodne (np. chlorek tert-butylu),
    • kwasy organiczne i ich pochodne (np. kwas benzoesowy, kwas mrówkowy, kwas salicylowy, kwas sulfanilowy, kwas winowy, kwas octowy i bezwodnik kwasu octowego, octan etylu, octan butylu, acetamid, acetanilid),
    • stabilne rodniki i ich roztwory (np. DPPH, ABTS).
    Technologia żywności i żywienie człowieka – studia II stopnia

    I. Pyły pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.

    II. Mikroorganizmy.

    III. Odczynniki chemiczne stosowane w laboratoriach:

    1. sole nieorganiczne i ich roztwory, w tym roztwory przesycone, z wyłączeniem soli metali ciężkich,
    2. stężone i rozcieńczone roztwory kwasów i ich prekursory (np. kwas siarkowy(VI), kwas azotowy(V), kwas m-fosforowy, tlenek fosforu(V), kwas chlorowodorowy) i zasad (np. zasada sodowa).
    3. rozpuszczalniki organiczne (np. dichlorometan, chloroform, aceton, acetonitryl, toluen, cykloheksan, heksan, heptan).
    4. alkohole (np. metanol, etanol, propanol, glicerol).
    5. wskaźniki pH (np. fenoloftaleina, stężenie roztworu ≤ 0,09%, czerń eriochromowa, oranż metylowy, błękit metylenowy).
    6. ekstrakty i olejki eteryczne oraz terpenoidy (np. rozmarynowy, cytrynowy, tymol).
    7. pozostałe odczynniki organiczne i ich roztwory:
    • aldehydy, ketony i fenole (np. aldehyd o-ftalowy, cykloheksanon, rezorcyna, 1-naftol, kwas galusowy),
    • aminy i ich pochodne, aminokwasy i białka, w tym enzymy (np. roztwory o-, m-, p- nitroanilin, glicyna, albumina surowicy wołowej, albumina jaj kurzych, peptydaza, amylaza, oksydaza glukozowa),
    • emulgatory (np. Tween, lecytyna),
    • fluorowcopochodne (np. chlorek tert-butylu),
    • kwasy organiczne i ich pochodne (np. kwas benzoesowy, kwas mrówkowy, kwas salicylowy, kwas sulfanilowy, kwas winowy, kwas octowy i bezwodnik kwasu octowego, octan etylu, octan butylu, acetamid, acetanilid),
    • stabilne rodniki i ich roztwory (np. DPPH, ABTS).
  • Technologie energii odnawialnej

    Technologie energii odnawialnej – studia I stopnia
    • poruszające się maszyny i inne urządzenia (np. pojazdy), ruchome części maszyn i ich oprzyrządowania oraz poruszające się narzędzia, przemieszczające się wyroby, półwyroby, materiały i surowce;
    • eksploatowane urządzenia do przetwarzania, magazynowania, przesyłania i rozdzielania energii i jej nośników;
    • substancje i materiały wybuchowe i łatwopalne (paliwa);
    • pole lub promieniowanie elektromagnetyczne o częstotliwości z zakresu 0 Hz – 300 GHz.
    Technologie energii odnawialnej – studia II stopnia
    • poruszające się maszyny i inne urządzenia (np. pojazdy), ruchome części maszyn i ich oprzyrządowania oraz poruszające się narzędzia, przemieszczające się wyroby, półwyroby, materiały i surowce;
    • eksploatowane urządzenia do przetwarzania, magazynowania, przesyłania i rozdzielania energii i jej nośników.
  • Towaroznawstwo w biogospodarce

    Towaroznawstwo w biogospodarce – studia I stopnia

    I. Pyły pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.

    II. Mikroorganizmy.

    III. Odczynniki chemiczne stosowane w laboratoriach:

    1. sole nieorganiczne i ich roztwory, w tym roztwory przesycone, z wyłączeniem soli metali ciężkich,
    2. stężone i rozcieńczone roztwory kwasów i ich prekursory (np. kwas siarkowy(VI), kwas azotowy(V), kwas m-fosforowy, tlenek fosforu(V), kwas chlorowodorowy) i zasad (np. zasada sodowa).
    3. rozpuszczalniki organiczne (np. dichlorometan, chloroform, aceton, acetonitryl, toluen, cykloheksan, heksan, heptan).
    4. alkohole (np. metanol, etanol, propanol, glicerol).
    5. wskaźniki pH (np. fenoloftaleina, stężenie roztworu ≤ 0,09%, czerń eriochromowa, oranż metylowy, błękit metylenowy).
    6. ekstrakty i olejki eteryczne oraz terpenoidy (np. rozmarynowy, cytrynowy, tymol).
    7. pozostałe odczynniki organiczne i ich roztwory:
    • aldehydy, ketony i fenole (np. aldehyd o-ftalowy, cykloheksanon, rezorcyna, 1-naftol, kwas galusowy),
    • aminy i ich pochodne, aminokwasy i białka, w tym enzymy (np. roztwory o-, m-, p- nitroanilin, glicyna, albumina surowicy wołowej, albumina jaj kurzych, peptydaza, amylaza, oksydaza glukozowa),
    • emulgatory (np. Tween, lecytyna),
    • fluorowcopochodne (np. chlorek tert-butylu),
    • kwasy organiczne i ich pochodne (np. kwas benzoesowy, kwas mrówkowy, kwas salicylowy, kwas sulfanilowy, kwas winowy, kwas octowy i bezwodnik kwasu octowego, octan etylu, octan butylu, acetamid, acetanilid),
    • stabilne rodniki i ich roztwory (np. DPPH, ABTS).
  • Turystyka i rekreacja

    Turystyka i rekreacja – studia I stopnia
    • wzmożony wysiłek fizyczny
  • Weterynaria

    Weterynaria – studia jednolite magisterskie
    • odczynniki chemiczne w laboratoriach: kwasy, zasady, rozpuszczalniki organiczne (chloroform, aceton), alkohole (etanol, metanol, alkohol izoamylowy), formaldehyd,
    • czynniki zakaźne: bakterie, wirusy, grzyby, jad pszczół, pasożyty,
    • kontakt ze zwierzętami i wydzielinami zwierzęcymi.
  • Zarządzanie i inżynieria produkcji

    Zarządzanie i inżynieria produkcji – studia I stopnia
    • poruszające się maszyny i inne urządzenia (np. pojazdy), ruchome części maszyn i ich oprzyrządowania oraz poruszające się narzędzia, przemieszczające się wyroby, półwyroby, materiały i surowce;
    • eksploatowane urządzenia do przetwarzania, magazynowania, przesyłania i rozdzielania energii i jej nośników;
    • substancje i materiały wybuchowe i łatwopalne (paliwa);
    • pole lub promieniowanie elektromagnetyczne o częstotliwości z zakresu 0 Hz – 300 GHz.
    Zarządzanie i inżynieria produkcji – studia II stopnia
    • poruszające się maszyny i inne urządzenia (np. pojazdy), ruchome części maszyn i ich oprzyrządowania oraz poruszające się narzędzia, przemieszczające się wyroby, półwyroby, materiały i surowce;
    • eksploatowane urządzenia do przetwarzania, magazynowania, przesyłania i rozdzielania energii i jej nośników;
  • Zootechnika

    Zootechnika – studia I stopnia
    • odczynniki chemiczne w laboratoriach (kwasy, zasady, aceton, amoniak, alkohole niższe),
    • pyły pochodzenia roślinnego i zwierzęcego
    Zootechnika – studia II stopnia
    • odczynniki chemiczne w laboratoriach (kwasy, zasady, aceton, amoniak, alkohole niższe),
    • pyły pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.
  • Żywienie człowieka i ocena żywności

    Żywienie człowieka i ocena żywności – studia I stopnia
    1. alergeny biologiczne
    2. pyły pochodzenia roślinnego i zwierzęcego
    3. mikroorganizmy
    4. odczynniki chemiczne laboratoriach:
    • stężone kwasy i zasady(np. kwas siarkowy(VI), kwas azotowy(V), kwas chlorowodorowy, zasada sodowa);
    • alkohole (np. propanol); rozpuszczalniki organiczne (np. dichlorometan, chloroform, aceton, acetonitryl, toluen, heksan);
    • amoniak; sole nieorganiczne i ich roztwory, w tym roztwory przesycone, z wyłączeniem soli metali ciężkich;
    • wskaźniki pH (np. fenoloftaleina, stężenie roztworu ≤ 0,09%, oranż metylowy, błękit metylenowy);
    • ekstrakty i olejki eteryczne (np. rozmarynowy, cytrynowy);
    • pozostałe odczynniki organiczne i ich roztwory: – aldehydy (np. aldehyd o-ftalowy), aminokwasy i białka, w tym enzymy (np. albumina, peptydaza, amylaza, pepsyna, enzymy trzustkowe ), aminy i ich pochodne, emulgatory (np. lecytyna), kwasy organiczne i ich pochodne (np. kwas benzoesowy, kwas winowy, kwas octowy i bezwodnik kwasu octowego, octan etylu), roztwory stabilnych rodników (np. DPPH, ABTS).
    Żywienie człowieka i ocena żywności – studia II stopnia
    1. alergeny biologiczne
    2. pyły pochodzenia roślinnego i zwierzęcego
    3. mikroorganizmy
    4. odczynniki chemiczne laboratoriach:
    • stężone kwasy i zasady(np. kwas siarkowy(VI), kwas azotowy(V), kwas chlorowodorowy, zasada sodowa);
    • alkohole (np. propanol); rozpuszczalniki organiczne (np. dichlorometan, chloroform, aceton, acetonitryl, toluen, heksan);
    • amoniak; sole nieorganiczne i ich roztwory, w tym roztwory przesycone, z wyłączeniem soli metali ciężkich;
    • wskaźniki pH (np. fenoloftaleina, stężenie roztworu ≤ 0,09%, oranż metylowy, błękit metylenowy);
    • ekstrakty i olejki eteryczne (np. rozmarynowy, cytrynowy);
    • pozostałe odczynniki organiczne i ich roztwory: – aldehydy (np. aldehyd o-ftalowy), aminokwasy i białka, w tym enzymy (np. albumina, peptydaza, amylaza, pepsyna, enzymy trzustkowe ), aminy i ich pochodne, emulgatory (np. lecytyna), kwasy organiczne i ich pochodne (np. kwas benzoesowy, kwas winowy, kwas octowy i bezwodnik kwasu octowego, octan etylu), roztwory stabilnych rodników (np. DPPH, ABTS).