Skierowania na badania lekarskie

  • Architektura

    Architektura – studia I stopnia
    • odczynniki chemiczne w laboratoriach;
    • kontakt z glebą i pyłkami roślin (ćwiczenia terenowe i praktyki);
    • praca na powietrzu w zmiennych warunkach atmosferycznych (ćwiczenia terenowe i praktyki);
    • kontakt z gruntem;
    • kontakt z materiałami budowlanymi;
    • pyły;
    • hałas;
    • czas pracy < 0,5 h, pomiary natężenia hałasu < 85 dB;
    • obsługa monitora ekranowego < 4h.
    Architektura – studia II stopnia
    • kontakt z glebą i pyłkami roślin (ćwiczenia terenowe i praktyki);
    • praca na powietrzu w zmiennych warunkach atmosferycznych (ćwiczenia terenowe i praktyki);
    • kontakt z gruntem;
    • kontakt z materiałami budowlanymi;
    • pyły;
    • hałas;
    • czas pracy < 0,5 h, pomiary natężenia hałasu < 85 dB;
    • obsługa monitora ekranowego < 4h.
  • Architektura krajobrazu

    Architektura krajobrazu – studia I stopnia
    • czynniki chemiczne – odczynniki chemiczne w laboratoriach;
    • czynniki biologiczne – kontakt z glebą i pyłkami roślin (ćwiczenia terenowe i praktyki);
    • czynniki fizyczne: praca na powietrzu w zmiennych warunkach atmosferycznych (ćwiczenia terenowe i praktyki);
    • obsługa monitora ekranowego < 4h.
    Architektura krajobrazu – studia II stopnia
    • czynniki biologiczne – kontakt z pyłkami roślin (ćwiczenia terenowe);
    • czynniki fizyczne: praca na powietrzu w zmiennych warunkach atmosferycznych (ćwiczenia terenowe);
    • obsługa monitora ekranowego < 4h.
  • Bezpieczeństwo żywności

    Bezpieczeństwo żywności – studia I stopnia
    • Czynniki fizyczne: pyły pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, praca przy ekranie komputera;
    • Czynniki biologiczne: mikroorganizmy (bakterie, drożdże i pleśnie występujące w żywności);
    • Czynniki chemiczne: sole nieorganiczne i ich roztwory, z wyłączeniem soli metali ciężkich; stężone i rozcieńczone roztwory kwasów i ich prekursory, stężone i rozcieńczone roztwory zasadowe, rozpuszczalniki organiczne, alkohole, wskaźniki pH, ekstrakty i olejki eteryczne oraz terpenoidy, aldehydy, ketony i fenole, aminy i ich pochodne, fluorowcopochodne, stabilne rodniki i ich roztwory, alergeny pokarmowe (np. białka zbóż, mleka i inne).
  • Bioinżynieria zwierząt

    Bioinżynieria zwierząt – studia I stopnia
    • odczynniki chemiczne w laboratoriach (kwasy, zasady, aceton, amoniak, alkohole niższe);
    • materiał biologiczny;
    • kontakt ze zwierzętami.
    Bioinżynieria zwierząt – studia II stopnia
    • odczynniki chemiczne w laboratoriach (kwasy, zasady, aceton, amoniak, alkohole niższe);
    • materiał biologiczny;
    • kontakt ze zwierzętami.
  • Biologia

    Biologia – studia I stopnia
    • pyłki kwitnących roślin (ćwiczenia terenowe);
    • odczynniki chemiczne: stężone i rozcieńczone kwasy (solny, azotowy i siarkowy) i wodorotlenki, alkohole (etanol, alkohol izoamylowy), chloroform, 2-merkaptoetanol; eter naftowy; 1-naftol; difenyloamina; chlorowodorek hydroksyloaminy; akrylamid, TEMED (N,N,N’,N’ tetrametylenoetylenodiamina),  octan etylu, toluen, pirogalol, bromek etydyny, kanamycyna;
    • światło UV;
    • bakterie Gram-dodatnie i Gram-ujemne, grzyby, alkohol izoamylowy;
    • kontakt z suszoną, rozcieraną i przesiewaną glebą.
    Biologia – studia II stopnia
    • pyłki kwitnących roślin (ćwiczenia terenowe);
    • odczynniki chemiczne: stężone i rozcieńczone kwasy (solny, azotowy i siarkowy) i wodorotlenki, alkohole (etanol, alkohol izoamylowy), chloroform, 2-merkaptoetanol; eter naftowy; 1-naftol; difenyloamina; chlorowodorek hydroksyloaminy; akrylamid, TEMED (N,N,N’,N’ tetrametylenoetylenodiamina),  octan etylu, toluen, pirogalol, bromek etydyny, kanamycyna;
    • światło UV;
    • bakterie Gram-dodatnie i Gram-ujemne, grzyby, alkohol izoamylowy;
    • kontakt z suszoną, rozcieraną i przesiewaną glebą.
  • Biotechnologia

    Biotechnologia – studia I stopnia
    • odczynniki chemiczne w laboratoriach (stężone kwasy i zasady, aceton, toluen, alkohole niższe, formaldehyd);
    • pyły pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.
    Biotechnologia – studia II stopnia
    • odczynniki chemiczne w laboratoriach (stężone kwasy i zasady, aceton, toluen, alkohole niższe, formaldehyd);
    • pyły pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.
  • Budownictwo

    Budownictwo – studia I stopnia
    • odczynniki  chemiczne w laboratoriach (kwasy: solny, siarkowy, azotowy; wodorotlenki: sodu, potasu; chromiany i dwuchromiany, polichloryn sodu, fenoloftaleina,sole metali ciężkich, aceton);
    • kontakt z gruntem;
    • kontakt z materiałami budowlanymi (cement);
    • pyły – kwarcowy pył budowlany;
    • hałas;
    • czas pracy < 0,5 h, pomiary natężenia hałasu < 85 dB;
    • obsługa monitora ekranowego < 4h;
    • praktyki na budowie, mikroklimat zmienny.
    Budownictwo – studia II stopnia
    • odczynniki  chemiczne w laboratoriach (kwasy: solny, siarkowy, azotowy; wodorotlenki: sodu, potasu; chromiany i dwuchromiany, polichloryn sodu, fenoloftaleina, sole metali ciężkich, aceton);
    • kontakt z gruntem;
    • kontakt z materiałami budowlanymi (cement);
    • pyły – kwarcowy pył budowlany;
    • hałas;
    • czas pracy < 0,5 h, pomiary natężenia hałasu < 85 dB;
    • obsługa monitora ekranowego < 4h;
    • praktyki na budowie, mikroklimat zmienny.
  • Dietetyka

    Dietetyka – studia I stopnia
    1. alergeny biologiczne;
    2. pyły pochodzenia roślinnego i zwierzęcego;
    3. mikroorganizmy;
    4. odczynniki chemiczne w laboratoriach:
    • stężone kwasy i zasady(np. kwas siarkowy(VI), kwas azotowy(V), kwas chlorowodorowy, zasada sodowa);
    • alkohole (np. propanol); rozpuszczalniki organiczne (np. dichlorometan, chloroform, aceton, acetonitryl, toluen, heksan);
    • amoniak; sole nieorganiczne i ich roztwory, w tym roztwory przesycone, z wyłączeniem soli metali ciężkich;
    • wskaźniki pH (np. fenoloftaleina, stężenie roztworu ≤ 0,09%, oranż metylowy, błękit metylenowy);
    • ekstrakty i olejki eteryczne (np. rozmarynowy, cytrynowy);
    • pozostałe odczynniki organiczne i ich roztwory: – aldehydy (np. aldehyd o-ftalowy), aminokwasy i białka, w tym enzymy (np. albumina, peptydaza, amylaza, pepsyna, enzymy trzustkowe ), aminy i ich pochodne, emulgatory (np. lecytyna), kwasy organiczne i ich pochodne (np. kwas benzoesowy, kwas winowy, kwas octowy i bezwodnik kwasu octowego, octan etylu), roztwory stabilnych rodników (np. DPPH, ABTS).
    Dietetyka – studia II stopnia
    1. alergeny biologiczne;
    2. pyły pochodzenia roślinnego i zwierzęcego;
    3. mikroorganizmy;
    4. odczynniki chemiczne w laboratoriach:
    • stężone kwasy i zasady(np. kwas siarkowy(VI), kwas azotowy(V), kwas chlorowodorowy, zasada sodowa);
    • alkohole (np. propanol); rozpuszczalniki organiczne (np. dichlorometan, chloroform, aceton, acetonitryl, toluen, heksan);
    • amoniak; sole nieorganiczne i ich roztwory, w tym roztwory przesycone, z wyłączeniem soli metali ciężkich;
    • wskaźniki pH (np. fenoloftaleina, stężenie roztworu ≤ 0,09%, oranż metylowy, błękit metylenowy);
    • ekstrakty i olejki eteryczne (np. rozmarynowy, cytrynowy);
    • pozostałe odczynniki organiczne i ich roztwory: – aldehydy (np. aldehyd o-ftalowy), aminokwasy i białka, w tym enzymy (np. albumina, peptydaza, amylaza, pepsyna, enzymy trzustkowe ), aminy i ich pochodne, emulgatory (np. lecytyna), kwasy organiczne i ich pochodne (np. kwas benzoesowy, kwas winowy, kwas octowy i bezwodnik kwasu octowego, octan etylu), roztwory stabilnych rodników (np. DPPH, ABTS).
  • Ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności

    Ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności – studia I stopnia
    • odczynniki chemiczne: rozcieńczone kwasy mineralne (solny, siarkowy), rozcieńczony wodorotlenek sodu, rozcieńczone sole (chromian potasu, chlorek amonu, chlorek potasu, octan wapnia), 1-naftol; difenyloamina; chlorowodorek hydroksyloaminy, toluen, fenol;
    • praca z mikroskopem;
    • pyłki kwitnących roślin na ćwiczeniach terenowych;
    • mikroorganizmy;
    • pyły pochodzenia roślinnego i zwierzęcego;
    • kontakt z suszoną, rozcieraną i przesiewaną glebą.
  • Food Science Technology and Nutrition

    Food Science Technology and Nutrition – studia I stopnia
    • Czynniki fizyczne: pyły pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, praca przy ekranie komputera;
    • Czynniki biologiczne: mikroorganizmy (bakterie, drożdże i pleśnie występujące w żywności);
    • Czynniki chemiczne: sole nieorganiczne i ich roztwory, z wyłączeniem soli metali ciężkich; stężone i rozcieńczone roztwory kwasów i ich prekursory, stężone i rozcieńczone roztwory zasadowe, rozpuszczalniki organiczne, alkohole, wskaźniki pH, ekstrakty i olejki eteryczne oraz terpenoidy, aldehydy, ketony i fenole, aminy i ich pochodne, fluorowcopochodne, stabilne rodniki i ich roztwory, alergeny pokarmowe (np. białka zbóż, mleka i inne).
  • Forest Information Technology

    Forest Information Technology – studia II stopnia
    • czynniki biologiczne – alergeny pochodzenia zwierzęcego i roślinnego, choroby odzwierzęce m.in. kleszczowe zapalenie mózgu, borelioza;
    • czynniki niebezpieczne związane z przemieszczaniem się po terenie zalesionym, przeznaczonym pod zalesienia (zadrapania, upadki).
  • Gastronomia i hotelarstwo

    Gastronomia i hotelarstwo – studia I stopnia
    1. alergeny biologiczne;
    2. pyły pochodzenia roślinnego i zwierzęcego;
    3. mikroorganizmy;
    4. odczynniki chemiczne w laboratoriach:
    • stężone kwasy i zasady (np. kwas siarkowy(VI), kwas azotowy(V), kwas chlorowodorowy, zasada sodowa);
    • alkohole (np. propanol); rozpuszczalniki organiczne (np. dichlorometan, chloroform, aceton, acetonitryl, toluen, heksan);
    • amoniak; sole nieorganiczne i ich roztwory, w tym roztwory przesycone, z wyłączeniem soli metali ciężkich;
    • wskaźniki pH (np. fenoloftaleina, stężenie roztworu ≤ 0,09%, oranż metylowy, błękit metylenowy);
    • ekstrakty i olejki eteryczne (np. rozmarynowy, cytrynowy);
    • pozostałe odczynniki organiczne i ich roztwory: – aldehydy (np. aldehyd o-ftalowy), aminokwasy i białka, w tym enzymy (np. albumina, peptydaza, amylaza, pepsyna, enzymy trzustkowe ), aminy i ich pochodne, emulgatory (np. lecytyna), kwasy organiczne i ich pochodne (np. kwas benzoesowy, kwas winowy, kwas octowy i bezwodnik kwasu octowego, octan etylu), roztwory stabilnych rodników (np. DPPH, ABTS).
  • Gospodarka przestrzenna

    Gospodarka przestrzenna – studia I stopnia
    • czynniki biologiczne – alergeny pochodzenia zwierzęcego i roślinnego, choroby odzwierzęce m.in. kleszczowe zapalenie mózgu, borelioza.
    Gospodarka przestrzenna – studia II stopnia
    • czynniki biologiczne – alergeny pochodzenia zwierzęcego i roślinnego, choroby odzwierzęce m.in. kleszczowe zapalenie mózgu, borelioza.
  • Hodowla i ochrona zwierząt towarzyszących i dzikich

    Hodowla i ochrona zwierząt towarzyszących i dzikich – studia I stopnia
    • odczynniki chemiczne w laboratoriach (kwasy, zasady, aceton, amoniak, alkohole niższe);
    • pyły pochodzenia roślinnego i zwierzęcego;
    • kontakt ze zwierzętami.
    Hodowla i ochrona zwierząt towarzyszących i dzikich – studia II stopnia
    • odczynniki chemiczne w laboratoriach (kwasy, zasady, aceton, amoniak, alkohole niższe);
    • pyły pochodzenia roślinnego i zwierzęcego;
    • kontakt ze zwierzętami.
  • Inżynieria ekologiczna

    Inżynieria ekologiczna – studia I stopnia
    • pyłki kwitnących roślin (ćwiczenia terenowe);
    • odczynniki chemiczne: stężone i rozcieńczone kwasy (solny, azotowy i siarkowy) i wodorotlenki, alkohole (metanol, etanol), 1-naftol; 2- merkaptoetanol; octan etylu, akrylamid, TEMED (N,N,N’,N’-tetrametylenoetylenodiamina);
    • kontakt z suszoną, rozcieraną i przesiewaną glebą;
    • kontakt z nawozami mineralnymi i organicznymi, odpadami biodegradowalnymi.
    Inżynieria ekologiczna – studia II stopnia
    • pyłki kwitnących roślin (ćwiczenia terenowe);
    • odczynniki chemiczne: stężone i rozcieńczone kwasy (solny, azotowy i siarkowy) i wodorotlenki, alkohole (metanol, etanol), 1-naftol; 2- merkaptoetanol; octan etylu, akrylamid, TEMED (N,N,N’,N’-tetrametylenoetylenodiamina);
    • kontakt z suszoną, rozcieraną i przesiewaną glebą;
    • kontakt z nawozami mineralnymi i organicznymi, odpadami biodegradowalnymi.
  • Inżynieria i gospodarka wodna

    Inżynieria i gospodarka wodna – studia I stopnia
    • odczynniki  chemiczne w laboratoriach (kwasy: solny, siarkowy, azotowy; wodorotlenki: sodu, potasu; chromiany i dwuchromiany, polichloryn sodu, fenoloftaleina, sole metali ciężkich, aceton);
    • kontakt z wodą powierzchniową i podziemną;
    • kontakt ze ściekami;
    • kontakt z glebą;
    • pyły – kwarcowy pył budowlany;
    • hałas;
    • czas pracy < 0,5 h, pomiary natężenia hałasu < 85 dB;
    • obsługa monitora ekranowego < 4h;
    • praktyki na budowie, mikroklimat zmienny.
    Inżynieria i gospodarka wodna – studia II stopnia
    • odczynniki  chemiczne w laboratoriach (kwasy: solny, siarkowy, azotowy; wodorotlenki: sodu, potasu; chromiany i dwuchromiany, polichloryn sodu, fenoloftaleina, sole metali ciężkich, aceton);
    • kontakt z wodą powierzchniową i podziemną;
    • kontakt ze ściekami;
    • kontakt z glebą;
    • pyły – kwarcowy pył budowlany;
    • hałas;
    • czas pracy < 0,5 h, pomiary natężenia hałasu < 85 dB;
    • obsługa monitora ekranowego < 4h;
    • praktyki na budowie, mikroklimat zmienny.
  • Inżynieria systemów biotechnicznych

    Inżynieria systemów biotechnicznych – studia I stopnia
    • poruszające się maszyny i inne urządzenia (np. pojazdy), ruchome części maszyn i ich oprzyrządowania oraz poruszające się narzędzia, przemieszczające się wyroby, półwyroby, materiały i surowce;
    • eksploatowane urządzenia do przetwarzania, magazynowania, przesyłania i rozdzielania energii i jej nośników;
    • substancje i materiały wybuchowe i łatwopalne (paliwa);
    • pole lub promieniowanie elektromagnetyczne o częstotliwości z zakresu 0 Hz – 300 GHz.
  • Inżynieria środowiska

    Inżynieria środowiska – studia I stopnia
    • odczynniki  chemiczne w laboratoriach (kwasy: solny, siarkowy, azotowy; wodorotlenki: sodu, potasu; chromiany, i dwuchromiany, polichloryn sodu, fenoloftaleina, sole metali ciężkich, aceton);
    • kontakt z wodą powierzchniową i podziemną;
    • kontakt ze ściekami;
    • kontakt z glebą;
    • pyły – kwarcowy pył budowlany;
    • hałas;
    • czas pracy < 0,5 h, pomiary natężenia hałasu < 85 dB;
    • obsługa monitora ekranowego < 4h
    • praktyki na budowie, mikroklimat zmienny.
    Inżynieria środowiska – studia II stopnia
    • odczynniki  chemiczne w laboratoriach (kwasy: solny, siarkowy, azotowy; wodorotlenki: sodu, potasu; chromiany, i dwuchromiany, polichloryn sodu, fenoloftaleina, sole metali ciężkich, aceton);
    • kontakt z wodą powierzchniową i podziemną;
    • kontakt ze ściekami;
    • kontakt z glebą;
    • pyły – kwarcowy pył budowlany;
    • hałas;
    • czas pracy < 0,5 h, pomiary natężenia hałasu < 85 dB;
    • obsługa monitora ekranowego < 4h;
    • praktyki na budowie, mikroklimat zmienny.
  • Leśnictwo

    Leśnictwo – studia I stopnia
    • czynniki fizyczne – hałas i drgania (podczas pracy pilarką);
    • czynniki chemiczne – octan etylu, aceton, benzyna, gliceryna, metanol, etanol 96%, lanolina, auksyny, azotan (V) srebra, kwas solny, wodorotlenek sodu, azotan (V) miedzi (II), azotan (V) manganu (II), chlorek potasu, kwas chlorowy, krzemian sodu, chlorek glinu, węglan sodu, kwas azotowy (V), fenoloftaleina, kwas szczawiowy i kwas siarkowy;
    • czynniki biologiczne – alergeny pochodzenia zwierzęcego i roślinnego, choroby odzwierzęce m.in. kleszczowe zapalenie mózgu, borelioza;
    • czynniki niebezpieczne związane z przemieszczaniem się po terenie zalesionym, przeznaczonym pod zalesienia, ścinką drzew.
    Leśnictwo – studia II stopnia
    • czynniki biologiczne – alergeny pochodzenia zwierzęcego i roślinnego, choroby odzwierzęce m.in. kleszczowe zapalenie mózgu, borelioza;
    • czynniki niebezpieczne związane z przemieszczaniem się po terenie zalesionym, przeznaczonym pod zalesienia (zadrapania, upadki).
  • Meblarstwo

    Meblarstwo – studia I stopnia
    • ruchome części maszyn i ich oprzyrządowania;
    • prąd elektryczny;
    • substancje i odczynniki chemiczne stosowane w laboratoriach (kwasy, zasady, aceton, alkohole niższe, kleje, farby i lakiery do drewna, itp.).
    Meblarstwo – studia II stopnia
    • ruchome części maszyn i ich oprzyrządowania;
    • prąd elektryczny;
    • substancje i odczynniki chemiczne stosowane w laboratoriach (kwasy, zasady, aceton, alkohole niższe, kleje, farby i lakiery do drewna, itp.).
  • Ochrona środowiska

    Ochrona środowiska – studia I stopnia
    • odczynniki  chemiczne w laboratoriach (kwasy: solny, siarkowy, azotowy; wodorotlenki: sodu, potasu; chromiany i dwuchromiany, polichloryn sodu, fenoloftaleina, sole metali ciężkich, aceton);
    • kontakt z wodą powierzchniową i podziemną;
    • kontakt ze ściekami;
    • kontakt z glebą;
    • kontakt z florą i fauną;
    • pyły;
    • hałas; czas pracy < 0,5 h, pomiary natężenia hałasu < 85 dB;
    • obsługa monitora ekranowego < 4h;
    • praktyki w środowisku naturalnym (lasy, łąki) mikroklimat zmienny.
    Ochrona środowiska – studia II stopnia
    • odczynniki  chemiczne w laboratoriach (kwasy: solny, siarkowy, azotowy; wodorotlenki: sodu, potasu; chromiany i dwuchromiany, polichloryn sodu, fenoloftaleina, sole metali ciężkich, aceton);
    • kontakt z wodą powierzchniową i podziemną;
    • kontakt ze ściekami;
    • kontakt z glebą;
    • kontakt z florą i fauną;
    • pyły;
    • hałas; czas pracy < 0,5 h, pomiary natężenia hałasu < 85 dB;
    • obsługa monitora ekranowego < 4h;
    • praktyki w środowisku naturalnym (lasy, łąki) mikroklimat zmienny.
  • Ogrodnictwo

    Ogrodnictwo – studia I stopnia
    • czynniki chemiczne: odczynniki chemiczne w laboratoriach (kwasy, zasady, aceton, alkohole niższe, formaldehyd, eter naftowy, amoniak, itp.), nawozy mineralne;
    • czynniki biologiczne: kontakt z glebą i pyłkami roślin;
    • czynniki fizyczne: praca w szklarni oraz na powietrzu w zmiennych warunkach atmosferycznych, ostrza i ostre krawędzie.
    Ogrodnictwo – studia II stopnia
    • czynniki chemiczne: odczynniki chemiczne w laboratoriach (kwasy, zasady, aceton, alkohole niższe, itp.); nawozy mineralne;
    • czynniki biologiczne: kontakt z glebą i pyłkami roślin;
    • czynniki fizyczne: praca w szklarni oraz na powietrzu w zmiennych warunkach atmosferycznych.
  • Ogrodnictwo miejskie i arborystyka

    Ogrodnictwo miejskie i arborystyka – studia I stopnia
    • czynniki chemiczne: odczynniki chemiczne (kwasy, zasady, aceton, alkohole niższe, itp.), nawozy mineralne;
    • czynniki biologiczne: kontakt z glebą i pyłkami roślin;
    • czynniki fizyczne: praca w szklarni i na powietrzu w zmiennych warunkach atmosferycznych, prace wysokościowe, ostrza i ostre krawędzie.
  • Rolnictwo

    Rolnictwo – studia I stopnia
    • praca z mikroskopem;
    • pyłki kwitnących roślin na ćwiczeniach terenowych;
    • odczynniki chemiczne: rozcieńczone kwasy mineralne (solny, siarkowy), rozcieńczony wodorotlenek sodu, rozcieńczone sole (chromian potasu, chlorek amonu, chlorek potasu, octan wapnia), I-naftol, difenyloamina, chlorowodorek hydroksyloaminy, toluen, fenol, dwufenyloamina;
    • kontakt z suszoną, rozcieraną i przesiewaną glebą.
    Rolnictwo – studia II stopnia
    • praca z mikroskopem;
    • rozcieńczone i stężone kwasy mineralne (solny, siarkowy, azotowy), rozcieńczony wodorotlenek sodu, rozcieńczone sole (chromian potasu, chlorek amonu, chlorek potasu, octan wapnia, szczawian amonu, octan sodu, octan amonu, azotan amonu);
    • kontakt z suszoną, rozcieraną i przesiewaną glebą.
  • Sustainable Horticulture

    Sustainable Horticulture  – studia II stopnia
    • czynniki chemiczne: odczynniki chemiczne w laboratoriach (kwasy, zasady, aceton, alkohole niższe, itp.); nawozy mineralne;
    • czynniki biologiczne: kontakt z glebą i pyłkami roślin;
    • czynniki fizyczne: praca w szklarni oraz na powietrzu w zmiennych warunkach atmosferycznych.
  • Technologia biomedyczna

    Technologia biomedyczna – studia I stopnia
    • promieniowanie ultrafioletowe (UV);
    • rozpuszczalniki organiczne (np. chloroform, ksylen, toluen, octan etylu, aceton, eter etylowy);
    • czynniki chemiczne o działaniu uczulająco-drażniącym, rozpuszczalniki organiczne, kwasy, zasady oraz inne substancje chemiczne (np. leki);
    • związki nieorganiczne (np. kwasy, zasady, sole nieorganiczne, tlenki metali i niemetali);
    • kontakt z materiałem biologicznym (krew, osocze, tkanki).
    Technologia biomedyczna – studia II stopnia
    • promieniowanie ultrafioletowe (UV);
    • rozpuszczalniki organiczne (np. chloroform, ksylen, toluen, octan etylu, aceton, eter etylowy);
    • czynniki chemiczne o działaniu uczulająco-drażniącym, rozpuszczalniki organiczne, kwasy, zasady oraz inne substancje chemiczne (np. leki);
    • związki nieorganiczne (np. kwasy, zasady, sole nieorganiczne, tlenki metali i niemetali);
    • kontakt z materiałem biologicznym (krew, osocze, tkanki).
  • Technologia drewna

    Technologia drewna – studia I stopnia
    • ruchome części maszyn i ich oprzyrządowania;
    • prąd elektryczny;
    • substancje i odczynniki chemiczne stosowane w laboratoriach (kwasy, zasady, aceton, alkohole niższe, kleje, farby i lakiery do drewna, itp.).
    Technologia drewna – studia II stopnia
    • ruchome części maszyn i ich oprzyrządowania;
    • prąd elektryczny;
    • substancje i odczynniki chemiczne stosowane w laboratoriach (kwasy, zasady, aceton, alkohole niższe, kleje, farby i lakiery do drewna, itp.).
  • Technologia żywności i żywienie człowieka

    Technologia żywności i żywienie człowieka – studia I stopnia
    • Czynniki fizyczne: pyły pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, praca przy ekranie komputera;
    • Czynniki biologiczne: mikroorganizmy (bakterie, drożdże i pleśnie występujące w żywności);
    • Czynniki chemiczne: sole nieorganiczne i ich roztwory, z wyłączeniem soli metali ciężkich; stężone i rozcieńczone roztwory kwasów i ich prekursory, stężone i rozcieńczone roztwory zasadowe, rozpuszczalniki organiczne, alkohole, wskaźniki pH, ekstrakty i olejki eteryczne oraz terpenoidy, aldehydy, ketony i fenole, aminy i ich pochodne, fluorowcopochodne, stabilne rodniki i ich roztwory, alergeny pokarmowe (np. białka zbóż, mleka i inne).
    Technologia żywności i żywienie człowieka – studia II stopnia
    • czynniki fizyczne: pyły pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, praca przy ekranie komputera;
    • czynniki biologiczne: mikroorganizmy (bakterie, drożdże i pleśnie występujące w żywności);
    • czynniki chemiczne: sole nieorganiczne i ich roztwory, z wyłączeniem soli metali ciężkich, stężone i rozcieńczone roztwory kwasów i ich prekursory, stężone i rozcieńczone roztwory zasadowe, rozpuszczalniki organiczne, alkohole, wskaźniki pH, ekstrakty i olejki eteryczne oraz terpenoidy, aldehydy, ketony i fenole, aminy i ich pochodne, fluorowcopochodne, stabilne rodniki i ich roztwory, alergeny pokarmowe (np. białka zbóż, mleka i inne).
  • Technologie energii odnawialnej

    Technologie energii odnawialnej – studia I stopnia
    • poruszające się maszyny i inne urządzenia (np. pojazdy), ruchome części maszyn i ich oprzyrządowania oraz poruszające się narzędzia, przemieszczające się wyroby, półwyroby, materiały i surowce;
    • eksploatowane urządzenia do przetwarzania, magazynowania, przesyłania i rozdzielania energii i jej nośników;
    • substancje i materiały wybuchowe i łatwopalne (paliwa);
    • pole lub promieniowanie elektromagnetyczne o częstotliwości z zakresu 0 Hz – 300 GHz.
    Technologie energii odnawialnej – studia II stopnia
    • poruszające się maszyny i inne urządzenia (np. pojazdy), ruchome części maszyn i ich oprzyrządowania oraz poruszające się narzędzia, przemieszczające się wyroby, półwyroby, materiały i surowce;
    • eksploatowane urządzenia do przetwarzania, magazynowania, przesyłania i rozdzielania energii i jej nośników.
  • Towaroznawstwo i marketing żywności

    Towaroznawstwo i marketing żywności – studia I stopnia
    • Czynniki fizyczne: pyły pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, praca przy ekranie komputera;
    • Czynniki biologiczne: mikroorganizmy (bakterie, drożdże i pleśnie występujące w żywności);
    • Czynniki chemiczne: sole nieorganiczne i ich roztwory, z wyłączeniem soli metali ciężkich; stężone i rozcieńczone roztwory kwasów i ich prekursory, stężone i rozcieńczone roztwory zasadowe, rozpuszczalniki organiczne, alkohole, wskaźniki pH, ekstrakty i olejki eteryczne oraz terpenoidy, aldehydy, ketony i fenole, aminy i ich pochodne, fluorowcopochodne, stabilne rodniki i ich roztwory, alergeny pokarmowe (np. białka zbóż, mleka i inne).
  • Turystyka i rekreacja

    Turystyka i rekreacja – studia I stopnia
    • wzmożony wysiłek fizyczny.
  • Weterynaria

    Weterynaria – studia jednolite magisterskie
    • odczynniki chemiczne w laboratoriach: kwasy, zasady, rozpuszczalniki organiczne (chloroform, aceton), alkohole (etanol, metanol, alkohol izoamylowy), formaldehyd;
    • czynniki zakaźne: bakterie, wirusy, grzyby, jad pszczół, pasożyty;
    • kontakt ze zwierzętami i wydzielinami zwierzęcymi.
  • Zarządzanie i inżynieria produkcji

    Zarządzanie i inżynieria produkcji – studia I stopnia
    • poruszające się maszyny i inne urządzenia (np. pojazdy), ruchome części maszyn i ich oprzyrządowania oraz poruszające się narzędzia, przemieszczające się wyroby, półwyroby, materiały i surowce;
    • eksploatowane urządzenia do przetwarzania, magazynowania, przesyłania i rozdzielania energii i jej nośników;
    • substancje i materiały wybuchowe i łatwopalne (paliwa);
    • pole lub promieniowanie elektromagnetyczne o częstotliwości z zakresu 0 Hz – 300 GHz.
    Zarządzanie i inżynieria produkcji – studia II stopnia
    • poruszające się maszyny i inne urządzenia (np. pojazdy), ruchome części maszyn i ich oprzyrządowania oraz poruszające się narzędzia, przemieszczające się wyroby, półwyroby, materiały i surowce;
    • eksploatowane urządzenia do przetwarzania, magazynowania, przesyłania i rozdzielania energii i jej nośników.
  • Zootechnika

    Zootechnika – studia I stopnia
    • odczynniki chemiczne w laboratoriach (kwasy, zasady, aceton, amoniak, alkohole niższe);
    • pyły pochodzenia roślinnego i zwierzęcego;
    • kontakt ze zwierzętami.
    Zootechnika – studia II stopnia
    • odczynniki chemiczne w laboratoriach (kwasy, zasady, aceton, amoniak, alkohole niższe);
    • pyły pochodzenia roślinnego i zwierzęcego;
    • kontakt ze zwierzętami.
    •  
  • Żywienie człowieka i ocena żywności

    Żywienie człowieka i ocena żywności – studia I stopnia
    1. alergeny biologiczne;
    2. pyły pochodzenia roślinnego i zwierzęcego;
    3. mikroorganizmy;
    4. odczynniki chemiczne w laboratoriach:
    • stężone kwasy i zasady (np. kwas siarkowy(VI), kwas azotowy(V), kwas chlorowodorowy, zasada sodowa);
    • alkohole (np. propanol); rozpuszczalniki organiczne (np. dichlorometan, chloroform, aceton, acetonitryl, toluen, heksan);
    • amoniak; sole nieorganiczne i ich roztwory, w tym roztwory przesycone, z wyłączeniem soli metali ciężkich;
    • wskaźniki pH (np. fenoloftaleina, stężenie roztworu ≤ 0,09%, oranż metylowy, błękit metylenowy);
    • ekstrakty i olejki eteryczne (np. rozmarynowy, cytrynowy);
    • pozostałe odczynniki organiczne i ich roztwory: – aldehydy (np. aldehyd o-ftalowy), aminokwasy i białka, w tym enzymy (np. albumina, peptydaza, amylaza, pepsyna, enzymy trzustkowe ), aminy i ich pochodne, emulgatory (np. lecytyna), kwasy organiczne i ich pochodne (np. kwas benzoesowy, kwas winowy, kwas octowy i bezwodnik kwasu octowego, octan etylu), roztwory stabilnych rodników (np. DPPH, ABTS).
    Żywienie człowieka i ocena żywności – studia II stopnia
    1. alergeny biologiczne;
    2. pyły pochodzenia roślinnego i zwierzęcego;
    3. mikroorganizmy;
    4. odczynniki chemiczne laboratoriach:
    • stężone kwasy i zasady(np. kwas siarkowy(VI), kwas azotowy(V), kwas chlorowodorowy, zasada sodowa);
    • alkohole (np. propanol); rozpuszczalniki organiczne (np. dichlorometan, chloroform, aceton, acetonitryl, toluen, heksan);
    • amoniak, sole nieorganiczne i ich roztwory, w tym roztwory przesycone, z wyłączeniem soli metali ciężkich;
    • wskaźniki pH (np. fenoloftaleina, stężenie roztworu ≤ 0,09%, oranż metylowy, błękit metylenowy);
    • ekstrakty i olejki eteryczne (np. rozmarynowy, cytrynowy);
    • pozostałe odczynniki organiczne i ich roztwory: – aldehydy (np. aldehyd o-ftalowy), aminokwasy i białka, w tym enzymy (np. albumina, peptydaza, amylaza, pepsyna, enzymy trzustkowe ), aminy i ich pochodne, emulgatory (np. lecytyna), kwasy organiczne i ich pochodne (np. kwas benzoesowy, kwas winowy, kwas octowy i bezwodnik kwasu octowego, octan etylu), roztwory stabilnych rodników (np. DPPH, ABTS).