
Otwarte Laboratoria to projekt skierowany do uczniów szkół średnich.
Specjalnie dla tych, którzy zainteresowani są naukami przyrodniczymi otwieramy nasze laboratoria i zapraszamy do wspólnych eksperymentów przeprowadzanych pod okiem naszych doświadczonych naukowców i dydaktyków.
Udział w zajęciach jest bezpłatny. Nauczyciele mogą zgłaszać grupy na spotkania w konkretnych terminach za pomocą formularza (plik do pobrania poniżej). Jednocześnie informujemy, że ze względu na warunki panujące w laboratoriach, grupy mogą liczyć maksymalnie 15 osób. Informujemy, iż dokładamy wszelkich starań, aby wszystkie prowadzone przez nas zajęcia były bezpieczne, a procedury przestrzegane zgodnie z wytycznymi.
O zakwalifikowaniu do udziału w Otwartych Laboratoriach decyduje kolejność zgłoszeń.
Prosimy śledzić nasz harmonogram, gdyż będziemy go na bieżąco aktualizować.
Tematy warsztatów
- Podglądamy rośliny
- Oh sugar, suga
- Wszystkie kolory tęczy
- Czynniki wpływające na szybkość reakcji enzymatycznych. Rozdział barwników roślinnych
- Dlaczego rośliny chorują?
- Jak zdemaskować wirusy roślin?
- Życie grzybów od kuchni
- Warsztaty mykologiczne
- Rozmowy grzybów
- Biosynteza i analityka metabolitów wtórnych grzybów
- Co to jest elektroforeza DNA?
- Fitotron – uprawa roślin w kontrolowanych warunkach
- Drożdże i pleśnie – grzyby pod mikroskopem
- Bakterie – znacznie w produkcji oraz psuciu się żywności
- Cukier ukryty w żywności. Jak go oznaczyć?
- Jak powstaje ser? Otrzymywanie sera i jego analiza
- Jak powstaje masło? Otrzymywanie maseł smakowych i ich analiza
- Świat mikroorganizmów ukryty w produktach mleczarskich
- Od owocu do napoju
- Prawda i mity o parówkach
- Oleje tłoczone na zimno – ciekawe smaki” (laboratorium – tłoczenie olejów)
- Oliwa z oliwek i konkurencja” (tj. inne oleje tłoczone na zimno) (wykład)
- Cudze chwalicie swego nie znacie – olej rzepakowy” (wykład)
- Reakcje charakterystyczne związków nieorganicznych i organicznych
- Miareczkowanie – jakie to proste ! – elementy chemicznej analizy ilościowej
- Sad w Wilanowie – kolebka doświadczeń sadowniczych
- Owady zapylające – wykorzystanie w sadownictwie
- Jak smakują owoce?