Współpraca SGGW z Grupą Dawtona

Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego oraz Grupa Dawtona, jeden z największych polskich producentów warzyw zawarli porozumienie o stałej współpracy.
Dokument, który podpisali prof. dr hab. Marcin Gołębiewski, Prorektor ds. rozwoju SGGW i Piotr Wielgomas, Wieceprezes zarządu Dawtona Grup, otwiera drogę do wspólnej realizacji projektów naukowo-badawczych, organizacji praktyk i staży zawodowych oraz działań promujących uprawę i konsumpcję warzyw. W ramach umowy SGGW będzie prowadzić szkolenia dla pracowników Dawtony w formie kursów specjalistycznych oraz studiów podyplomowych. Uczelnia zajmie się także opracowywaniem nowych technologii przetwórstwa warzyw, w tym produktów mrożonych. Z kolei Dawtona przyjmie studentów i naukowców na praktyki i staże – również w ramach projektów finansowanych z Funduszy Europejskich i konkursów samorządowych, w których SGGW już wcześniej aktywnie uczestniczyła.
Od lat bardzo mocno stawiamy na rozwój i innowacje, wciąż tworzymy nowe linie produkcyjne, opracowujemy nowe produkty, więc stała współpraca z uczelnią o ogromnych zasobach naukowych jest dla nas naturalną ścieżką. Szybka reakcja na potrzeby stale zmieniającego się rynku oraz gotowość do spełniania oczekiwań klientów wynikające ze stale rosnącej świadomości konsumenckiej są dla Dawtony standardem. A ponieważ ten trzeba, wobec aktywności konkurencji podnosić, synergia, jaką daje ta współpraca, wydaje się kluczowa dla zyskania przewag konkurencyjnych. Chcemy też naszych konsumentów stale pozytywnie zaskakiwać, kreować nowe nawyki i trendy, i tu pole do aktywnej współpracy będzie jeszcze większe. Rolą liderów w swoich dziedzinach jest współpraca z korzyścią dla rynku. – mówi Marek Bąk, Dyrektor ds. Ekspansji i Rozwoju Grupy Dawtona.
Nowe partnerstwo stanowi kolejny krok w realizacji misji SGGW, polegającej na łączeniu wiedzy naukowej z potrzebami gospodarki i społeczeństwa.
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie to nowoczesny ośrodek naukowo-badawczy, który posiada ogromny potencjał do współpracy z partnerami biznesowymi. Nasza ekspercka wiedza i bogate doświadczenie dydaktyczne umożliwiają nam prowadzenie badań spełniających najwyższe międzynarodowe standardy oraz dzielenie się wiedzą w sposób wspierający rozwój różnych sektorów gospodarki. Działamy z pełnym zaangażowaniem, ponieważ mamy świadomość, że naszym obowiązkiem jest wpływanie na poprawę jakości życia społeczeństwa. Przykładem tego są prowadzone na uczelni badania nad żywnością funkcjonalną, zrównoważonym rolnictwem czy nowoczesnymi technologiami produkcji żywności, które odpowiadają na wyzwania zdrowotne i środowiskowe współczesnego świata. Podpisane porozumienie z Grupą Dawtona to nie tylko wyraz wzajemnego zaufania, ale przede wszystkim zapowiedź konkretnych działań: realizacji wspólnych projektów badawczo-rozwojowych, programów stażowych i praktyk, a także inicjatyw promujących zdrowe żywienie oraz innowacyjne technologie przetwórstwa. To partnerstwo – jestem przekonany – przyniesie wymierne korzyści zarówno środowisku akademickiemu jak i Grupie Dawtona. – powiedział prof. Marcin Gołębiewski, prorektor ds. rozwoju SGGW.
Jednym z pierwszych wspólnych wydarzeń będzie Ogólnopolskie Święto Pomidora Gruntowego, które zaplanowano na koniec sierpnia. To przykład inicjatywy, której celem jest promowanie rodzimych warzyw oraz budowanie świadomości konsumenckiej w zakresie zdrowego żywienia.