Główne obszary działalności dydaktycznej:
Towaroznawstwo żywności, żywność specjalnego przeznaczenia żywieniowego; żywność funkcjonalna; nowa żywność (novel food); projektowanie produktu żywnościowego; projektowanie produktów i potraw dietetycznych
Zainteresowania naukowe:
Projektowanie produktów spożywczych o profilu prozdrowotnym, znakowanie żywności jako nośnik informacji o produkcie; wpływ procesów przetwarzania na jakość sensoryczną i wartość odżywczą żywności
Publikacje (ostatnie 5 lat)
Pokorski P, Hoffmann M. Valorization of bio-waste eggshell as a viable source of dietary calcium for confectionery products. J Sci Food Agric. 2021 Nov 17. doi: 10.1002/jsfa.11662
Hamulka J, Zielinska MA, Jeruszka-Bielak M, Górnicka M, Głąbska D, Guzek D, Hoffmann M, Gutkowska K. Analysis of Association between Breastfeeding and Vegetable or Fruit Intake in Later Childhood in a Population-Based Observational Study. Int J Environ Res Public Health. 2020 May 26;17(11):3755. doi: 10.3390/ijerph17113755
Wadolowska L, Hamulka J, Kowalkowska J, Ulewicz N, Hoffmann M, Gornicka M, Bronkowska M, Leszczynska T, Glibowski P, Korzeniowska-Ginter R. Changes in Sedentary and Active Lifestyle, Diet Quality and Body Composition Nine Months after an Education Program in Polish Students Aged 11⁻12 Years: Report from the ABC of Healthy Eating Study. Nutrients. 2019 Feb 3;11(2):331. doi: 10.3390/nu11020331
Hamulka J, Wadolowska L, Hoffmann M, Kowalkowska J, Gutkowska K. Effect of an Education Program on Nutrition Knowledge, Attitudes toward Nutrition, Diet Quality, Lifestyle, and Body Composition in Polish Teenagers. The ABC of Healthy Eating Project: Design, Protocol, and Methodology. Nutrients. 2018 Oct 5;10(10):1439. doi: 10.3390/nu10101439
Projekty
Healthy snack – opracowanie receptury wysokobłonnikowego produktu przekąskowego opsartego o wytłoki owocowe z dodatkiem probiotyków, 2021-2022
ABC of Healthy Eating – ABC of Kids Nutrition and the awareness campaign in 8 major cities in Poland to develop guidelines on healthy eating for children 7-9 years old and increase their nutritional knowledge, 2017-2018
Zaprojektowanie innowacyjnych produktów funkcjonalnych w postaci koncentratu potraw o wysokiej wartości odżywczej i jakości sensorycznej przeznaczonych dla wegetarian w wersji spełniającej wymagania diety wegańskiej. – bony na innowacje, 2016-2017
Opracowanie składu dodatku roślinnego stanowiącego uzupełnienie wody mineralnej. Projekt realizowany w ramach konkursu nr RPMP.01.02.03. – IP.01-12-065/17, 2017
Ocena jakościowych cech projektowanych funkcjonalnych koncentratów pieczywa o podwyższonej zawartości białka oraz o niskim indeksie glikemicznym – bony na innowacje, 2016
ABC Żywienia Dzieci, 2016
ABC of Healthy Eating, 2014-2016
Optymalizacja Produkcji Wołowiny W Polsce, zgodnie ze strategią „Od Widelca Do Zagrody” 2009 – 2014