wizytówka

Elżbieta Wierzbicka

dr inż.

adiunkt

    Katedra Żywienia Człowieka

Główne obszary działalności dydaktycznej:

Żywienie człowieka; toksykologia żywności; toksykologia żywieniowa, racjonalizacja żywienia; poradnictwo żywieniowe

Zainteresowania naukowe:

Sposób żywienia i stan odżywienia (witaminy, składniki mineralne) różnych grup populacyjnych i ich uwarunkowania; witamina D – spożycie, produkty wzbogacone, suplementacja, racjonalizacja żywienia i profilaktyka niedoborów; badania żywieniowych i pozażywieniowych uwarunkowań masy tkanki kostnej i składu ciała.

Pobranie substancji obcych z dietą, m.in. intensywnych substancji słodzących w aspekcie ich wpływu na gospodarkę mineralną organizmu; kofeiny w aspekcie nadmiernego pobrania w grupach ryzyka; zanieczyszczenia pierwiastkami szkodliwymi dla zdrowia, jakość zdrowotna produktów spożywczych.

 

Publikacje

Projekty (w trakcie aktualizacji)

Promotorstwo