wizytówka

Joanna Rachtan-Janicka

dr inż.

adiunkt

    Katedra Żywności Funkcjonalnej i Ekologicznej

Główne obszary działalności dydaktycznej:

Żywność specjalnego przeznaczenia żywieniowego; Projektowanie produktu żywnościowego; Suplementy diety; Żywienie kobiet ciężarnych, karmiących i niemowląt; Dietetyka pediatryczna; Diety eliminacyjne; Analiza sensoryczna

 

Zainteresowania naukowe:

Sposób żywienia i suplementacja diety kobiet w okresie ciąży i laktacji; Znaczenie karmienia naturalnego dla rozwoju niemowląt i małych dzieci; Epidemiologia, patogeneza i dietoterapia w alergiach pokarmowych u dzieci i dorosłych – budowanie tolerancji; Celiakia oraz alergia, nietolerancja i nadwrażliwość na gluten/pszenicę u dzieci i dorosłych – cechy kliniczne, serologiczne i histologiczna, a wpływ diety bezglutenowej; Niedobory żywieniowe w przebiegu stosowania diet eliminacyjnych; Produkcja, znakowanie i analiza wartości odżywczej i organoleptycznej żywności wegetariańskiej, bezglutenowej, bezmlecznej; 

 

Publikacje

 

Projekty

 

Promotorstwo