Mikrokapsułki z termostabilnymi kulturami bakterii o właściwościach prozdrowotnych modulujących mikrobiotę jelit dla poprawy zdrowia konsumentów.

Celem projektu jest przeprowadzenie badań przemysłowych oraz prac rozwojowych służących opracowaniu termostabilnych mikrokapsułek zapewniających ochronę bakteriom probiotycznym oraz próba zastosowania tego rozwiązania w produkcie żywnościowym. Projekt wynika z potrzeby dostarczenia bakterii probiotycznych z produktem w formie, która zapewni ich trwałość oraz efektywność w trakcie procesu trawienia w przewodzie pokarmowym człowieka, co ma zrekompensować coraz bardziej postępujące ubożenie mikrobioty jelitowej w populacji.

 

Realizacja projektu przyniesie Żur Piskorek sp. z o.o. istotne korzyści, które przyczynią się do wzrostu konkurencyjności przedsiębiorstwa na rynku krajowym oraz województwie śląskim. Wprowadzenie innowacyjnej technologii mikrokapsułkowania bakterii probiotycznych pozwoli na stworzenie produktów o zwiększonej stabilności i efektywności, co jest kluczowe w kontekście rosnących wymagań konsumentów dotyczących produktów funkcjonalnych i zdrowotnych. Umożliwi to firmie rozszerzenie oferty o nowe produkty, które będą wyróżniać się na rynku, zwiększając tym samym jej konkurencyjność

Grupy docelowe: Grupą docelową są dzieci, młodzież i dorośli

Wartość projektu (całkowity koszt projektu): 3 091 080,88 PLN (słownie: trzy miliony dziewięćdziesiąt jeden tysięcy osiemdziesiąt złotych 88/100)

Wartość dofinansowania z UE: 2 645 189,73 PLN (słownie: dwa miliony sześćset czterdzieści pięć tysięcy sto osiemdziesiąt dziewięć złotych 73/100)

Źródło finansowania: Projekt finansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Fundusze Europejskie dla Śląskiego na lata 2021-2027