Nominacja profesorska dla prof. Agaty Marzec

16 czerwca 2025 roku Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej Andrzej Duda wręczył akty nominacyjne nauczycielom akademickim oraz pracownikom nauki i sztuki. Akt nominacyjny otrzymała prof. dr hab. Agata Marzec.
Agata Marzec profesor nauk rolniczych w dyscyplinie technologia żywności i żywienia.
Zainteresowania naukowe prof. dr hab. Agaty Marzec koncentrują się wokół zagadnień związanych z badaniami właściwości fizycznych żywności, w tym tekstury ocenianej instrumentalnie i sensorycznie, charakterystyki struktury jako kluczowego czynnika determinującego teksturę wyrobów ciastkarskich i piekarskich oraz suszonych owoców i warzyw, a także zagadnień dotyczących oceny jakości jaj, wytrzymałości błony witelinowej żółtka oraz ultra i mikrostruktury skorup jaj różnych gatunków ptaków, mierzonej za pomocą mikrotomografii rentgenowskiej. Autorskim osiągnięciem badawczym Profesor jest opracowanie i wdrożenie kontaktowej metody pomiaru emisji akustycznej (EA) do oceny tekstury kruchych/chrupkich produktów. Zgromadzony dorobek publikacyjny ma charakter interdyscyplinarny, obejmuje zarówno aspekty poznawcze jak i aplikacyjne. Za działalność naukową była wielokrotnie wyróżniana nagrodami JM Rektora Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.