Nominacja profesorska dla prof. Danuty Jaworskiej

16 czerwca 2025 r. Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej Andrzej Duda wręczył akty nominacyjne nauczycielom akademickim oraz pracownikom nauki i sztuki. Akt nominacyjny odebrała prof. Danuta Jaworska profesor nauk rolniczych w dyscyplinie technologia żywności i żywienia z Katedry Technologii Gastronomicznej i Higieny Żywności.
Danuta Jaworska jest związana ponad 30 letnim stażem pracy ze Szkołą Główną Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Zainteresowania naukowe pani Profesor obejmują wpływ surowców, technologii oraz różnych dodatków do żywności na sensoryczną jakość produktów finalnych i bezpieczeństwo żywności.
Szczegółowe zainteresowania dotyczą sensorycznych, technologicznych, fizykochemicznych uwarunkowań jakości różnych grup żywności, żywności tradycyjnej, konwencjonalnej, wzbogacanej. W tym zakresie wyróżnić można kilka obszarów badawczych, takich jak, ocena jakości produktów spożywczych wzbogacanych w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, ustalenie możliwości stosowania bakterii probiotycznych do produkcji wybranych produktów mięsnych ze względu na kryterium sensoryczne, badania wybranych czynników warunkujących jakość kulinarnego mięsa wieprzowego, króliczego i jagnięcego.
Poza obszarami mięsnymi, badania prof. dr hab. Danucie Jaworskiej dotyczyły oceny wpływu wzbogacania produktów zbożowych w preparaty błonnikowe, innowacyjne dodatki warzywne i ziołowe oraz surowce poprodukcyjne do żywności celem poprawy ich wartości odżywczej przy jednoczesnym zapewnieniu wysokiej jakości sensorycznej, trwałości i bezpieczeństwa.
Ostatnie badania dotyczyły opracowania warunków otrzymania odpowiedniej jakości sensorycznej innowacyjnych i niszowych produktów z mięsa wołowego z wykorzystaniem biostarterów grzybowych, co zostało opatentowane.
W zależności od okresu kariery naukowej prof. dr hab. Danuty Jaworskiej, obszary pracy badawczej ewaluowały, ale wspólnym mianownikiem były zawsze uwarunkowania jakości sensorycznej żywności.
Pani Profesor współpracuje z naukowcami z wielu ośrodków w Polsce, a także z naukowcami z zespołów międzynarodowych, między innymi z Francji, Niemiec, Australii i Litwy.