Nominacja profesorska dla prof. Lucyny Kozłowskiej

Postanowieniem z dnia 16 czerwca 2025 r. Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej nadał Pani dr hab. Lucynie Kozłowskiej tytuł profesora nauk medycznych i nauk o zdrowiu w dyscyplinie nauki o zdrowiu.
Profesor dr hab. Lucyna Kozłowska jest zatrudniona w Katedrze Dietetyki, Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka. Stopień doktora i doktora habilitowanego uzyskała w dziedzinie nauk rolniczych w zakresie technologii żywności i żywienia w specjalności żywienie człowieka i dietetyka. W 2002 roku obroniła rozprawę doktorską pt. „Wpływ dietoterapii na wybrane wskaźniki regulacji hormonalnych u osób z nadwagą i otyłością oraz u chorych z przewlekłą niewydolnością nerek”. Stopień doktora habilitowanego uzyskała w 2013 roku na podstawie osiągnięcia naukowego „Badania nad wartością odżywczą racji pokarmowych i turnover białka w aspekcie hamowania postępu uszkodzenia nerek”.
Profesor dr hab. Lucyna Kozłowska obecnie prowadzi badania z zakresu metabolomiki i lipidomiki niecelowanej oraz suspect and nontarget screening z wykorzystaniem wysokorozdzielczej spektrometrii mas sprzężonej z wysokosprawną chromatografią cieczową obejmujące analizę:
- narażenia różnych grup populacyjnych na substancje chemiczne i ich wpływu na zmiany w profilu metabolicznym,
- efektywności zastosowanych nowych metod farmakoterapii w leczeniu schorzeń,
- wpływu zastosowanych modyfikacji składu diety na metabolizm.