Home / Ludzie SGGW / Prof. dr hab. Mirosław Słowiński Profesorem Honorowym Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie
Prof. dr hab. Mirosław Słowiński Profesorem Honorowym Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie

Profesor Mirosław Słowiński, dyrektor Instytutu Nauk o Żywności SGGW, został wyróżniony tytułem Profesora Honorowego Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Tytuł przyznano za wybitne zasługi na rzecz nauki oraz aktywną współpracę z UP w Lublinie, która znacząco przyczyniła się do rozwoju uczelni. Wręczenie dyplomu odbyło się 23 września podczas uroczystości jubileuszowych zorganizowanych z okazji 20-lecia Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii.
Profesor M. Słowiński jest wybitnym specjalistą w dziedzinie technologii i przetwórstwa żywności. Jego zainteresowania i tematyka prac naukowo-badawczych obejmują głównie zagadnienia takie jak technologia i przetwórstwo mięsa, czynniki wpływające na jakość przetworów mięsnych oraz dodatki do żywności. Pełnił wiele ważnych funkcji zarówno w SGGW, jaki i poza uczelnią. Był m.in. prodziekanem ds. dydaktyki i rozwoju Wydziału Nauk o Żywności w latach 2008- 2016, dziekanem tego Wydziału w latach 2016-2019, a od 219 roku pełni funkcję dyrektora Instytutu Nauk o Żywności. Był także kierownikiem Zakładu Technologii Mięsa (1997-2000, 2003-2012) oraz kierownikiem Katedry Technologii Żywności (2012-2016). Od 2024 roku profesor M. Słowiński jest przewodniczącym Zespołu Nauk Rolniczych Rady Doskonałości Naukowej oraz członkiem Prezydium RDN, w której działa od 2019 r. Pełni również funkcję wiceprzewodniczącego Kolegium Naukowego Znaku „Poznaj Dobrą Żywność” przy Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Jest realizatorem kilku projektów badawczych prowadzonych we współpracy z instytutami naukowymi na rzecz przemysłu mięsnego i drobiarskiego.