Relacja z III Konferencji Naukowo-Branżowej „Sieć Badawcza Uczelni Przyrodniczych na rzecz rozwoju polskiego sektora mleczarskiego – projekt badawczy”

19 listopada 2025 r. obyła się III Konferencja Naukowo-Branżowa poświęcona współpracy uczelni przyrodniczych z polskim sektorem mleczarskim. Konferencja zgromadziła przedstawicieli środowiska naukowego i branżowego.
Z ramienia SGGW projekt SUP-RIM koordynuje dr hab. Anna Berthold-Pluta, prof. SGGW, zastępca dyrektora Instytutu Nauk o Żywności. Pani Profesor otworzyła Konferencję witając dr Marcina Kulaska, Ministra nauki i szkolnictwa wyższego; prof. dr hab. Michała Zasadę, rektora SGGW; prof. dr hab. Tomasza Okruszkę, prorektora ds. nauki SGGW.
Przedstawicieli uniwersytetów przyrodniczych zaangażowanych w projekt: lidera zadania Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie reprezentowany przez prof. Bartosza Sołowieja, prorektora ds. nauki i współpracy z zagranicą, UP w Lubinie; prof. Michała Golińskiego, prorektor ds. nauki, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, prof. Andrzeja Zachwieję, prorektora ds. nauki, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu; prof. Agnieszkę Filipiak-Florkiewicz, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie, prof. Justynę Żulewską, prof. UWM, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie; dr Marek Szołtysik, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.
Branżę mleczarską reprezentowali przedstawiciele: firmy Mlekovita, Bakoma, Spółdzielczej Mleczarni Spomlek, Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Piątnicy, Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Łowiczu, Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Sierpcu, Grudziądzkiej Spółdzielni Mleczarskiej, Spółdzielni Mleczarskiej w Rykach, Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Kole, Lactalis Polska.
Wsparcia branży mleczarskiej udzielają m.in.: Krajowe Stowarzyszenie Mleczarzy, Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich, Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka, Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich Związek Rewizyjny, Ośrodki Doradztwa Rolniczego. Firmy P.M.T. Trading, DTMS, Bently, Novonesis.
Zadania projektu SUP-RIM realizowane są w SGGW w Instytucie Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, Centrum Badań Klimatu i Rolniczym Zakładzie Doświadczalnym Wilanów-Obory.
Po oficjalnym rozpoczęciu uczestnicy wysłuchali dwóch wykładów plenarnych. Pierwszy z nich „Nature-based solutions for circular wastewater management: international case studies and insights” wygłosił prof. Alexandros I. Stefanakis z School of Chemical and Environmental Engineering, Technical University of Crete. Drugi wykład, zatytułowany „Potencjał Europy – B+R+(A)I. Gdzie dziś jesteśmy?”, przedstawił dr Szymon Sikorski z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.
Po przerwie zaprezentowano efekty dotychczasowej współpracy badawczej uczelni przyrodniczych z zakładami mleczarskimi w ramach Obszaru I. Wystąpili koordynatorzy Sieci Badawczych reprezentujący następujące uczelnie:
– Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie: prof. dr hab. Katarzyna Ognik oraz prof. dr hab. Bartosz Sołowiej,
– Uniwersytet Rolniczy w Krakowie: dr hab. Dorota Najgebauer-Lejko, prof. URK,
– Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu: prof. dr hab. Paweł Cyplik oraz dr hab. Dorota Cais-Sokolińska, prof. UPP,
– Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie: dr hab. Justyna Żulewska, prof. UWM oraz dr Ewa Niedźwiecka, która zaprezentowała aplikację „Dziennik Diety”,
– Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu: dr inż. Marek Szołtysik,
– Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie: dr hab. Anna Berthold-Pluta, prof. SGGW.
Następnie omówiono wyniki badań dotyczące aspektów środowiskowych współpracy uczelni z zakładami mleczarskimi (Obszar II). Zaprezentowano m.in.:
- doświadczenia z wdrażania oraz wstępne wyniki badań demonstratora hybrydowego systemu hydrofitowego do doczyszczania ścieków mleczarskich (UPL, URK), przedstawione przez prof. dr. hab. Krzysztofa Jóźwiakowskiego, prof. dr. hab. Tadeusza Siwca, dr. hab. inż. Tomasza Bergela oraz prof. dr. hab. inż. Piotra Bugajskiego,
- wstępne doświadczenia związane z uruchomieniem hydrofitowego systemu do odwadniania i stabilizacji mleczarskich osadów ściekowych (UWM), omówione przez prof. dr. hab. inż. Wojciecha Janczukowicza oraz prof. dr hab. inż. Joannę Rodziewicz,
- wybrane wyniki badań nad przyrodniczo-energetycznym wykorzystaniem odpadów z przemysłu mleczarskiego (URK, UPWr), zaprezentowane przez dr. hab. Mateusza Malinowskiego, prof. URK, oraz dr. inż. Kacpra Świechowskiego,
- wyniki dotyczące zasobów węgla w glebach gospodarstw mlecznych (UPP), przedstawione przez dr. hab. Waldemara Spychalskiego, prof. UPP, oraz prof. dr. hab. Piotra Golińskiego,
- analizę emisji gazów cieplarnianych z obszarów produkcji pasz dla krów mlecznych (SGGW) autorstwa dr. hab. Mateusza Grygoruka, prof. SGGW,
- wyniki prac nad szacowaniem śladu węglowego w produkcji mleka w gospodarstwach (UPP, UPL, UWM, URK), omówione przez prof. dr. hab. Piotra Golińskiego oraz prof. dr. hab. Adama Cieślaka,
- prezentację aplikacji do szacowania śladu węglowego w produkcji mleka w gospodarstwach (URK), przygotowaną przez prof. dr. hab. Zygmunta M. Kowalskiego oraz dr. Wojciecha Młocka.
Zadanie pn. „Sieć badawcza uczelni przyrodniczych na rzecz rozwoju polskiego sektora mleczarskiego – projekt badawczy” to ogólnopolski projekt badawczy realizowany przez sześć uczelni przyrodniczych, którego celem jest rozwój i unowocześnienie polskiego sektora mleczarskiego. Inicjatywa obejmuje badania nad surowcem mleczarskim i produktami mlecznymi, opracowywanie innowacyjnych technologii produkcji oraz działania na rzecz poprawy jakości, bezpieczeństwa i właściwości prozdrowotnych żywności. Projekt skupia się także na wdrażaniu rozwiązań przyjaznych dla środowiska oraz popularyzacji wiedzy o produktach mlecznych wśród konsumentów. Projekt finansowany jest w ramach dotacji celowej Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego.
Projekt składa się z trzech zadań: Panel nowatorskich badań do analizy surowca i wyrobu mleczarskiego w kierunku poprawy jego bezpieczeństwa, jakości, walorów prozdrowotnych; Innowacyjne rozwiązania wspierające działania prośrodowiskowe polskich zakładów mleczarskich; Popularyzowanie spożycia wyrobów mleczarskich oraz opracowanie innowacyjnego modelu upowszechniania nowej wiedzy o produktach mleczarskich.
Więcej informacji o Sieci Badawczej Uczelni Przyrodniczych na rzecz rozwoju polskiego sektora mleczarskiego – projekt badawczy na stronie projektu