SGGW na Ogólnopolskim Święcie Pomidora Gruntowego

Ogólnopolskie Święto Pomidora Gruntowego, które odbyło się 30 sierpnia 2025 r. w Lesznie, zgromadziło producentów, przetwórców, naukowców i przedstawicieli administracji publicznej. Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego objęła patronatem honorowym wydarzenie, a naszą uczelnię reprezentował prof. dr hab. Marcin Gołębiewski, prorektor ds. rozwoju, podkreślając znaczenie współpracy uczelni z branżą przetwórczą.
30 sierpnia 2025 r. w Lesznie odbyło się Ogólnopolskie Święto Pomidora Gruntowego, zorganizowane przez Stowarzyszenie Polski Pomidor Gruntowy. Wydarzenie stało się ogólnopolskim forum dialogu producentów, przetwórców, przedstawicieli nauki oraz administracji publicznej, poświęconym rozwojowi sektora pomidora gruntowego i promocji zdrowej, polskiej żywności.
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego włączyła się w program wydarzenia, organizując panel dyskusyjny poświęcony bezpieczeństwu żywnościowemu, żywieniu i uprawie pomidora. Uczelnię reprezentował prof. dr hab. Marcin Gołębiewski, prorektor ds. rozwoju SGGW, który uczestniczył w debacie ekspertów o sytuacji branży pomidora gruntowego i przetwórstwa. Dyskutowano o wyzwaniach produkcyjnych, rynku, bezpieczeństwie żywnościowym i perspektywach rozwoju.
W panelu „Pomidor gruntowy: wyzwania uprawowe, nowoczesne technologie i znaczenie dietetyczne” udział wzięli nasi naukowcy:
prof. dr hab. Janina Gajc-Wolska (kierownik Katedry Roślin Warzywnych i Leczniczych SGGW).
prof. dr hab. Renata Kazimierczak (Katedra Żywności Funkcjonalnej i Ekologicznej SGGW);
dr hab. Katarzyna Kowalczyk Katedra Roślin Warzywnych i Leczniczych SGGW);
dr hab. Dariusz Gozdowski (Katedra Biometrii SGGW).
Święto Pomidora Gruntowego, koordynowane przez Centrum Transferu Technologii SGGW, było pierwszym wspólnym przedsięwzięciem SGGW i Grupy Dawtona – jednego z największych polskich producentów warzyw. Zawarte wcześniej porozumienie między uczelnią a Grupą Dawtona, otworzyło drogę do realizacji wspólnych projektów naukowo-badawczych, programów praktyk i staży dla studentów oraz inicjatyw promujących uprawę i konsumpcję warzyw. W ramach umowy uczelnia zobowiązała się m.in. do prowadzenia szkoleń i kursów dla pracowników Dawtony oraz opracowywania innowacyjnych technologii przetwórstwa warzyw.
Nowe partnerstwo stanowi kolejny krok w realizacji misji SGGW, której celem jest łączenie wiedzy naukowej z potrzebami gospodarki i społeczeństwa. Ogólnopolskie Święto Pomidora Gruntowego jest przykładem takiej współpracy oraz miejscem integracji środowisk naukowych i branżowych wokół idei zdrowego stylu życia i promocji polskiego rolnictwa.
Wydarzenie realizowane jest w ramach projektu FENG.02.05-IP.07-0002/24 Inkubator Rozwoju” pn. „Science4Business – Nauka dla Biznesu” współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego, programu „Fundusze Europejskie Nauka dla Nowoczesnej Gospodarki 2021-2027.