SGGW na pikniku Lata z Radiem i Telewizją Polską 2025

Zapraszamy na wakacyjne spotkania z nauką podczas pikniku Lata Radiem i Telewizją Polską 2025, gdzie stoisko edukacyjna ma SGGW.
Zapraszamy na wakacyjne spotkania z nauką podczas pikników Lata Radiem i Telewizją Polską 2025 gdzie stoiska edukacyjne ma SGGW.
Naszą uczelnię reprezentują Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka i Instytut Nauk o Żywności. Podczas pikników prezentujemy dwa projekty: Junior Edu-Żywienie i SUP-RIM.
Junior Edu-Żywienie
Na stoisku projektu Junior Edu-Żywienie łączymy zabawę z nauką, edukujemy dzieci i dorosłych w zakresie niemarnowania żywności, nawiązując do głównego hasła tegorocznego konkursu dla dzieci ze szkół podstawowych „Żywności nie marnuję, planetę szanuję”.
Pracownicy Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka przygotowali wiele konkursów, w których odwiedzający mają szansę sprawdzić swoją wiedzę nie tylko w zakresie niemarnowania żywności, ale również zasad racjonalnego żywienia. Na dbających o zdrowie czekają:
- pomiary składu ciała z wykorzystaniem technologii bioimpedancji elektrycznej – BIA,
- możliwość pomiaru siły mięśni,
- testy na wrażliwość powonienia i pamięć dotykową,
- badania skuteczności mycia rąk.
Z atrakcji przygotowanych przez projekt Junior Edu-Żywienie można korzystać na wszystkich piknikach Lata z radiem.
Projekt Junior-Edu-Żywienie (JEŻ-bis) realizowany jest przez zespół naukowców pod kierunkiem prof. dr hab. Krystyny Gutkowskiej z Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW w Warszawie. Czas projektu obejmuje lata 2024 i 2025. Projekt jest kontynuacją prowadzonego w latach 2022-2023 w całej Polsce, w 2200 szkołach podstawowych, projektu „Przeprowadzenie badań naukowych z zakresu żywienia dzieci i młodzieży oraz opracowanie i wdrożenie programu edukacji żywieniowej uczniów klas I-VI szkół podstawowych. Akronim: Junior – Edu-Żywienie (JEŻ)”. Projekt finansowany jest przez Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego.
SUP-RIM
Udział SGGW w wydarzeniu wpisuje się w działania realizowane w ramach projektu „Sieć badawcza uczelni przyrodniczych na rzecz rozwoju polskiego sektora mleczarskiego – projekt badawczy (SUP-RIM)”, finansowanego przez Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego na lata 2023–2027.
Na stoisku SGGW znajdziecie atrakcje promujące naukę, zdrowe żywienie i innowacje w przemyśle spożywczym:
- prezentację nowoczesnych produktów mleczarskich,
- pokazy technologiczne napojów z różnych regionów Polski i świata,
- „Mapę serów” – przegląd różnorodności produktów mleczarskich,
- konsultacje dietetyczne z ekspertami w dziedzinie żywienia człowieka.
Serdecznie zapraszamy do odwiedzenia naszego stoiska. Spotkacie nas:
19.07 Stadion Śląski w Chorzowie
26.07 Giżycko
2.08 Poddębice
9.08 Lublin
16.08 Mrozy
23.08 Tarnów
30.08 Grudziądz
