Sukces w II konkursie Programu NUTRITECH

Narodowe Centrum Badań i Rozwoju ogłosiło wyniki II konkursu rządowego Programu NUTRITECH – żywienie w świetle wyzwań poprawy dobrostanu społeczeństwa oraz zmian klimatu. Wśród 24 złożonych projektów, 4 w tym projekt z naszej Uczelni, zostały rekomendowane do finansowania. Na ich realizację przeznaczono łącznie 18,6 mln zł.
Dofinansowanie w kwocie 5 633 286 zł otrzymał projekt Kierowany przez prof. dr hab. Jarosława Kurka z Instytutu Informatyki Technicznej SGGW w Warszawie pn. ,,GUT DIET MAP – system sztucznej inteligencji do personalizacji interwencji dietetycznych i oceny ryzyka chorób dietozależnych poprzez mapowanie zgodności profilu mikrobiomu 16S rRNA pacjenta z wzorcem mikrobiomu osób chorych’’. Partnerem SGGW w projekcie jest firma SIMPLY POINT Sp. z o.o. Na realizację badań SGGW otrzyma kwotę 2 479,500 zł.
GUT-DIET-MAP to interdyscyplinarny projekt badawczo-rozwojowy, którego celem jest stworzenie i walidacja cyfrowego systemu opartego na sztucznej inteligencji. System ten umożliwi generowanie spersonalizowanych rekomendacji żywieniowych oraz wczesną ocenę ryzyka chorób dietozależnych poprzez analizę profilu mikrobiomu jelitowego pacjenta. Platforma będzie integrować dane z wysokoprzepustowego sekwencjonowania 16S rRNA z zaawansowanymi, wielomodalnymi modelami uczenia maszynowego. Modele te porównają indywidualny mikrobiom z referencyjnymi wzorcami populacyjnymi i profilami osób chorych. Końcowym wynikiem analizy będzie wskaźnik „Health Distance Score”, określający odchylenie od profilu zdrowia, oraz zestaw zaleceń dietetycznych ukierunkowanych na modulację kluczowych grup bakterii i szlaków metabolicznych.
Prace badawcze obejmą agregację i harmonizację danych metagenomowych, rozwój hybrydowego modelu AI (łączącego sieci neuronowe na grafach i duże modele językowe) do przewidywania ryzyka chorób, stworzenie algorytmu dobierającego interwencje z bazy ponad 2300 produktów spożywczych oraz walidację rozwiązania w ramach pilotażu w poradniach dietetycznych. Projekt zakończy się stworzeniem prototypu platformy w modelu SaaS (Software as a Service) na poziomie gotowości technologicznej TRL-7, wyposażonego w otwarte API umożliwiające integrację z aplikacjami mobilnymi i innymi systemami.
Opracowane narzędzie pozwoli na znaczące skrócenie czasu przygotowania planu żywieniowego (o 70%) oraz zwiększenie skuteczności interwencji dietetycznych o co najmniej 20%. Wdrożenie komercyjne w modelu subskrypcyjnym dla dietetyków, klinik i firm z sektora food-tech ma na celu wzmocnienie pozycji polskich MŚP na rynku nutrigenomicznym. Realizacja projektu, przyczyni się do rozwoju krajowego ekosystemu danych zdrowotnych i wspierając prewencję otyłości, cukrzycy typu 2 oraz chorób sercowo-naczyniowych.