Wspieramy walkę z głodem i podnosimy jakość edukacji w Tanzanii

Ekspertki z SGGW wspierają rozwój sektora mleczarskiego w Tanzanii, realizując projekt Polska Pomoc, którego celem jest podniesienie jakości kształcenia młodzieży oraz poprawa bezpieczeństwa produkcji żywności.
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie angażuje się w realizację Celów Zrównoważonego Rozwoju ONZ, w szczególności SDG 2: Zero Hunger oraz SDG 4: Quality Education. Ważnym elementem tych działań jest współpraca z Fundacją Nauka dla Rozwoju przy projekcie „Podniesienie jakości kształcenia młodzieży w zakresie przetwórstwa mleka w Tanzanii poprzez poprawę warunków nauczania – utworzenie Centrum Doskonałości – moduł 2”, finansowanym przez Ministerstwo Spraw Zagranicznych w ramach programu Polska Pomoc.
Ekspertki z Instytutu Medycyny Weterynaryjnej oraz Instytutu Nauk o Żywności: dr Joanna Zarzyńska, Katedra Higieny Żywności i Ochrony Zdrowia Publicznego; dr hab. Monika Garbowska, prof. SGGW, Katedra Technologii i Oceny Żywności oraz dr hab. Lidia Stasiak-Różańska, prof. SGGW, Katedra Technologii i Oceny Żywności, przeprowadziły specjalistyczne szkolenia i warsztaty w zakresie bezpieczeństwa i higieny produkcji mleka oraz przetworów mlecznych. W ramach programu rozwijano również praktyczne kompetencje nauczycieli i personelu technicznego Livestock Training Agency (LITA) w Tengeru w obszarze nowoczesnych metod przetwórstwa mleka.
Wymiernym efektem działań jest wdrożenie dwóch nowych produktów mlecznych: sera kwasowo-podpuszczkowego z dodatkiem ziół oraz jogurtu o smaku kawowym. Zespół opracował także sposób zagospodarowania serwatki jako wartościowego współproduktu.
Projekt koordynowany w SGGW przez dr hab. Martę Mendel, prof. SGGW, prorektor ds. umiędzynarodowienia, wspiera realizację założeń Agendy 2030 oraz strategii „od pola do stołu”. Obejmuje on kompleksowe działania na rzecz zwiększenia produkcji mleka poprzez poprawę warunków utrzymania i żywienia bydła, rozwój bazy paszowej, modernizację infrastruktury oraz doposażenie jednostek zajmujących się przetwórstwem. Jednocześnie wzmacnia świadomość lokalnych przetwórców w zakresie potrzeb konsumentów i znaczenia bezpieczeństwa żywności.
Dzięki zaangażowaniu SGGW i partnerów projektowych młodzież oraz kadra w Tanzanii zyskują nowe kompetencje, a lokalny sektor mleczarski impuls do dalszego rozwoju.