Nowy europejski sojusz naukowy dla rolnictwa i żywności

Pięć wiodących europejskich instytucji naukowych zajmujących się rolnictwem, żywnością i naukami przyrodniczymi ogłosiło utworzenie Europejskiego Sojuszu Naukowego na rzecz Rolnictwa i Żywności (ESAAF).
ESAAF powstał z myślą o wykorzystaniu wspólnych ambicji w całej Europie, by wspierać rozwój zrównoważonych, konkurencyjnych i odpornych systemów żywnościowych. Przed decydentami politycznymi Unii Europejskiej stoi szereg pilnych wyzwań i dylematów w tym obszarze. ESAAF będzie pełnił rolę niezależnego ośrodka doradczego, dostarczając rzetelnych danych i analiz, które staną się podstawą przyszłych strategii oraz decyzji kształtujących europejską politykę żywnościową.
Nauka musi odgrywać fundamentalną rolę w przekształcaniu europejskich systemów żywnościowych. ESAAF zapewni krytyczny pomost między badaniami a polityką, pomagając UE w radzeniu sobie ze złożonymi wyzwaniami w dziedzinie rolno-spożywczej. Jesteśmy głęboko przekonani, że polityka żywnościowa i rolna potrzebuje żyznego gruntu faktów, aby przynieść owoce. – powiedziała Sjoukje Heimovaara, prezes Wageningen University & Research.
Pomimo ciągłych wysiłków na rzecz wzmocnienia europejskiego ekosystemu badań i innowacji w sektorze rolno-spożywczym, nadal nie ma jednego, skoordynowanego punktu wejścia do współpracy z sektorem badawczym na poziomie europejskim. – podkreślił Philippe Mauguin, dyrektor generalny INRAE.
Jesteśmy głęboko przekonani, że doskonałość i praktyczna wiedza naukowa, którą zapewniamy pod auspicjami ESAAF, odegra kluczową rolę w obecnej i nadchodzącej transformacji europejskiego sektora rolno-spożywczego. Jako część zespołu założycielskiego ESAAF jesteśmy chętni do wzmocnienia powiązań między badaniami a polityką z korzyścią dla całej Europy. – mówi Eskild Holm Nielsen, dziekan Wydziału Nauk Technicznych Uniwersytetu w Aarhus.
Członkowie założyciele ESAAF reprezentują zróżnicowaną geograficznie i silną naukowo koalicję:
Uniwersytet w Aarhus (AU) – Dania
Julius Kühn-Institut (JKI) – Niemcy
Narodowy Instytut Badawczy Rolnictwa, Żywności i Środowiska (INRAE) – Francja
Wageningen University & Research (WUR) – Holandia
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego (SGGW) – Polska
Instytucje tworzące ESAAF wspólnie oferują brukselskim decydentom dekady doświadczeń w zakresie doskonałości naukowej, innowacji i praktycznej wiedzy. Sojusz nie ogranicza się wyłącznie do tych pięciu podmiotów. Zakłada dalszy rozwój i otwarcie na organizacje z różnych regionów Europy, które mogą poszczycić się znaczącym dorobkiem akademickim w dziedzinie rolnictwa i żywności
Nauka zorganizowana pod kątem wpływu
ESAAF działa jako europejski organ przedstawicielski w zakresie badań nad rolnictwem i żywnością, oferując niezależną wiedzę naukową na wysokim poziomie, na przykład w celu wspierania Komisji Europejskiej i zainteresowanych stron zaangażowanych w Europejską Radę ds. Rolnictwa i Żywności.
Najważniejsze zadania ESAAF
- Zapewnienie szybkiego i ukierunkowanego, najbardziej aktualnego wkładu naukowego w dyskusje polityczne.
- Działanie jako platforma skoordynowanego, ogólnoeuropejskiego doradztwa w zakresie badań rolno-spożywczych.
- Służenie jako narzędzie wzmacniania synergii w istniejących sieciach i przeciwdziałania dublowaniu działań.
- Wspieranie koordynacji i uruchamianie nowych inicjatyw badawczych dostosowanych do europejskich wyzwań w dziedzinie rolnictwa i żywności.