Sesja naukowa: Postęp badań naukowych nad bezpieczeństwem żywności pochodzenia zwierzęcego w świetle koncepcji „Jedno Zdrowie”

  • Życiorys prof. dr. hab. Marcina Szulca

    Prof. dr hab. Marcin Szulc (1923-2007) 

    Przez całe życie zawodowe i naukowe związany z warszawskim Wydziałem Weterynarii, a w szczególności z Katedrą Higieny Żywności, której był wieloletnim pracownikiem, a następnie kierownikiem (w latach 1969-1991). Sprawował urzędy dziekana Wydziału Weterynaryjnego SGGW (1978-1981) i prorektora uczelni ds. nauki (1975-1978).

    Kolejne etapy jego kariery obejmowały: uzyskanie dyplomu lekarza weterynarii w 1951 r., doktora – w 1960 r., doktora habilitowanego – w 1967 r. Profesorem nadzwyczajnym został w 1974 r., profesorem zwyczajnym – w 1982 r. 

    Autor ponad 300 prac naukowych. Głównymi obszarami badań prowadzonych przez prof. Marcina Szulca były: higiena przetwórstwa, podnoszenie trwałości mięsa i innych produktów spożywczych, ochrona radiologiczna, a także skażenie żywności pochodzenia zwierzęcego.  

    Pełnił liczne funkcje w komisjach ministerialnych i akademickich zajmujących się zdrowiem publicznym, a także sprawował rolę rzecznika dyscyplinarnego resortu nauki. Wieloletni członek i przewodniczący sądu koleżeńskiego PTNW. Uhonorowany licznymi odznaczeniami państwowymi, kombatanckimi i zawodowymi. 

Data wydarzenia: 2023-10-26 11:00