Strefa komfortu PSRP
Dzień projektów SGGW
Celem wydarzenia jest projektowa integracja środowiska naukowego SGGW, zapoznanie Naukowców z możliwościami aplikacyjnymi oraz umożliwienie bezpośredniego kontaktu z przedstawicielami Instytucji Finansujących.
Ambasadorka programu „DZIEWCZYNY DO NAUKI!” z SGGW
dr hab. Katarzyna Zabielska-Koczywąs z Instytut Medycyny Weterynaryjnej została ambasadorką programu „Dziewczyny do nauki”, wspólnego przedsięwzięcia naukowczyń z polskich uczelni technicznych i medycznych zainicjowanego przez Fundację Edukacyjną Perspektywy we współpracy z Fundacją Młodej Nauki i Porozumieniem Doktorantów Uczelni Technicznych. [...]
Tutoring i Mentoring w SGGW
Zapraszamy studentów i doktorantów do zapoznania się z ofertą Tutoringu i Mentoringu Akademickiego w SGGW.
Msza święta
Obchody Święta Niepodległości (105 rocznica)
Delegacja z SGGW w Almerii na spotkaniu UNIgreen
Ponad stu profesorów oraz pracowników administracyjnych zaangażowanych we wdrażanie UNIgreen zgromadziło się na Uniwersytecie w Almerii na pierwszym dorocznym spotkaniu Joint International Centre UNIgreen.
Kim jest człowiek? Naukowcy szukają odpowiedzi
Do 28 października trwa Festiwal Nowe Oświecenie, którego motyw przewodni to pytanie -„Kim jest człowiek?”. Odpowiedzi na nie szukają nasi naukowcy. Zapraszamy na spotkania do Ursynowskiego Centrum Kultury Alternatywy, ul. Indiry Gandhi, Warszawa, (stacja metra Imielin) i online.[...]
Konsumpcja owadów to fanaberia, czy wyjątkowa szansa w żywieniu człowieka?
Ten rok przyniósł zaskakujące decyzje Unii Europejskiej w zakresie konsumpcji owadów, które wywołały burzę w debatach społecznych. Entomofagia, czyli spożywanie owadów, to temat od lat eksplorowany na świecie, ale w Polsce i Europie wciąż stanowi nieodkryty kierunek kulinarny. Czy jednak owady mogą być przyszłością naszego żywienia, czy jedynie kontrowersyjnym eksperymentem? Rozważmy to, przyglądając się zarówno naukowej perspektywie, jak i reakcji społeczeństwa na te nietypowe przysmaki. Czy owady mają potencjał, by dostarczyć nam wartościowego białka i cennych składników? W tym artykule przyjrzymy się entomofagii z różnych stron, odkrywając jej możliwości i wyzwania.