
Zapraszamy do świata eksperymentów i odkryć. Zapisz się na zajęcia laboratoryjne i poczuj się jak młody naukowiec.

Sprawdź, które kierunki studiów pasują do Twoich zainteresowań.
Kierunki z zakresu nauk przyrodniczych, technicznych i społecznych dla osób chcących rozwijać swoje kompetencje.
Aktualne programy, praktyczna wiedza, nowoczesne specjalizacje.
Aktualności

30.09.2025
Inauguracja Roku Akademickiego 2025/2026
30 września w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego odbyła się inauguracja roku akademickiego 2025/2026. Wykład inauguracyjny wygłosiła dr hab. Monika Stanny, prof. IRWiR PAN, Dyrektor Instytutu Rozwoju Wsi i Rolnictwa PAN. Nowo przyjęci studenci złożyli ślubowanie, dołączając tym samym do społeczności akademickiej SGGW.
Czytaj dalej
26.09.2025
Naukowcy SGGW wśród Top 2% najczęściej cytowanych badaczy na świecie
Naukowcy ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie zostali wyróżnieni w prestiżowym rankingu World’s Top 2% Scientists 2025, opracowanym przez Stanford University we współpracy z [...]

25.09.2025
SGGW i Biedronka tworzą innowacyjne centrum produktów przyszłości – pierwsze tego typu w Polsce
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego oraz Biedronka, największa sieć handlowa w Polsce, tworzą pierwsze w kraju centrum innowacji żywieniowych. „Biedronka LAB. Produkty przyszłości w Twoich rękach” [...]

24.09.2025
Uroczysta Inauguracja Roku Akademickiego 2025/2026. Rozmowa z dr hab. Moniką Stanny, Dyrektor Instytutu Rozwoju Wsi i Rolnictwa PAN, cz. III
JM Rektor i Senat Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie zapraszają na uroczystą Inaugurację Roku Akademickiego 2025/2026.

23.09.2025
Sukces Chóru SGGW w Międzynarodowym Konkursie „Muzyczne Orły”
Chór SGGW zdobył dwa wyróżnienia podczas Międzynarodowego Konkursu „Muzyczne Orły” w Filharmonii Łódzkiej - Złoty Dyplom za koncert jubileuszowy etNOWO oraz Wyróżnienie za prawykonanie utworu [...]

23.09.2025
Partnerstwo SGGW i Biedronki w trosce o zdrowie publiczne w Polsce
W rozmowie z prof. dr hab. Krystyną Gutkowską – dyrektor Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie o nawiązaniu współpracy pomiędzy SGGW a Jeronimo [...]

22.09.2025
Zaprojektowany przez konsumentów innowacyjny wypiek dla alergików trafił na rynek
Na sklepowe półki trafił właśnie nowatorski produkt zaprojektowany przez konsumentów, naukowców z SGGW i piekarnię WM-ka z Kolbuszowej na Podkarpaciu. To innowacyjna, roślinna przekąska piekarnicza w [...]
Nadchodzące wydarzenia
Dowiedz się jakie konferencje, sympozja, warsztaty i spotkania planujemy w najbliższej przyszłości.
Nauka

Nauka
EKG dla roślin? Nowa technologia z SGGW
O fluorymetrze PlantECG i jego przyszłej prezentacji podczas Festiwalu Przemiany w Centrum Nauki Kopernik (3-5 października 2025) na stanowisku Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie pod [...]

Nauka
Nanocząstki tlenku cynku a antybiotykooporność gleb uprawnych
„Ocena wpływu nanocząstek tlenku cynku na rozprzestrzenianie się w glebie uprawnej genów warunkujących antybiotykooporność” to tytuł projektu, na którego realizację dr Agata Goryluk-Salmonowicz z [...]

Nauka
Trujące rośliny rosnące w Polsce
O roślinach trujących, które przypominają zioła, a także o tym, w jaki sposób je odróżnić opowiedziała dr hab. Olga Kosakowska, prof. SGGW oraz prof. dr hab. inż. Katarzyna Bączek z Katedry Roślin [...]

Nauka
Lasy mieszane – nasi sojusznicy w walce ze zmianami klimatu
O tym, jak nauka leśna wspiera walkę z globalnym ociepleniem opowiedział dr inż. Kamil Bielak z Katedry Hodowli Lasu Instytutu Nauk Leśnych Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

Nauka
Cyberinformacja – współczesna broń
Nieustanny rozwój technologii informacyjnych, społeczeństwa informacyjnego oraz cyberprzestrzeni niesie ze sobą wiele nadziei, ale także obaw. Pandemia COVID-19 czy pełnoskalowa wojna w Ukrainie [...]

Nauka
SGGW z grantem OPUS LAP: tworzymy lasery przyjazne środowisku
Dr inż. Piotr Hańczyc z Centrum Immunoterapii Komórkowych Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, we współpracy z Politechniką w Zurychu oraz zespołami badawczymi ze Szwecji, otrzymał prestiżowy [...]