Sylabusy
- Emisja głosu
- Autoprezentacja, komunikacja, relacje interpersonalne
- Metodyka nauczania akademickiego
- Metodyka prowadzenia badań
- Praktyka zawodowa (bez prowadzenia zajęć, współuczestniczenie)
- Język obcy nowożytny
- Seminarium doktoranckie I
- Prawne, etyczne i ekonomiczne uwarunkowania działalności naukowej
- Przygotowanie wniosków o projekty badawcze
- Ochrona własności intelektualnej
- Pisanie i recenzowanie tekstów naukowych
- Metodyka prowadzenia badań w dziedzienie/dyscyplinie
- Seminarium doktoranckie II
- Modelowanie przepływu masy i energii w ekosystemach lądowych
- Programowanie w środowisku Matlab
- Ekspertyzy przyrodniczo-leśne
- Inwazje w lasach – najeźdźcy ze świata roślin, zwierząt i grzybów
- Wykorzystanie technik in vitro w rozmnażaniu i ochronie gatunkowej roślin
- Innowacyjne technologie produkcji roślinnej a Zielony Ład
- Badania sensoryczne i konsumenckie w ocenie jakości żywności
- Biofilm w technologii żywności
- Techniki histologiczne w badaniach naukowych
- Praktyczne wykorzystanie wyników badań w hodowli zwierząt
- Ekonomia cyklu koniunkturalnego
- Mikroekonomia zaawansowana
- Fitoterapia - rośliny w farmacji i kosmetologii
- Molekularne aspekty interakcji roślina-wirus
- Socjologiczne paradygmaty: idee, koncepcje i teorie
- Panorama myśli społecznej i socjologicznej: od socjologizmu do XXI wieku
- Procesy przenoszenia zanieczyszczeń w środowisku
- Analiza danych w środowisku R
- Leśnictwo i łowiectwo źródłem inspiracji twórczej w kulturze
- Ptaki Non-Passeriformes Świata
- Statystyka w arkuszu kalkulacyjnym z wykorzystaniem kalkulatorów online
- Tradycyjne i niecodzienne zastosowania ozdobnych geofitów
- Współczesne trendy badawcze w biotechnologii żywności
- Współczesne trendy badawcze w chemii żywności
- Projektowanie i przeprowadzanie doświadczeń na zwierzętach
- Zwierzęta w eksperymentach naukowych
- Polityka gospodarcza
- Makroekonomia zaawansowana
- Nienaturalna natura nauki
- Biologia komórki nowotworowej
- Warsztaty z metodyki badań naukowych – nowe metody badań jakościowych i ilościowych
- Praktyczne zastosowanie metodyki badań jakościowych i ilościowych
- Kształtowanie zielonej infrastruktury
- Kształtowanie krajobrazu
- Wybrane zagadnienia z architektury drewnianej
- Analiza składu chemicznego biomasy lignocelulozowej
- Barkoding DNA, jako narzędzie do identyfikacji szkodliwych gatunków roztoczy
- Innowacyjne technologie produkcji roślinnej a Zielony Ład
- Nutrigenomika i metabolomika w żywieniu człowieka
- Zarządzanie systemem żywnościowym
- Bioinżynieria w akwakulturze
- Fizjologia porównawcza
- Finanse publiczne i bankowość
- Współczesne teorie finansów
- Technologia nasienna
- Elektrofizjologia
- Modelowanie przepływu masy i energii w ekosystemach lądowych
- Gospodarka Zasobami Wodnymi
- Wykorzystanie biomasy lignocelulozowej w kierunku produkcji bioetanolu
- Podstawy programowania PHP
- Teoria patrzenia oraz analiza obrazu w badaniach anatomii i ruchów roślin
- Tradycyjne i niecodzienne zastosowania ozdobnych geofitów
- Współczesne trendy badawcze w inżynierii żywności
- Współczesne trendy badawcze w technologii i analizie żywności
- Metodologia analiz histologicznych
- Ekonomia międzynarodowa i globalizacja
- Główne kierunki rozwoju współczesnej ekonomii
- Molekularna organografia roślin
- Komórkowy stres nitro-oksydacyjny
- Wykorzystanie metod inżynierii ekologicznej w rozwiązywaniu problemów środowiskowych
- Dynamika atmosfery
- Wybrane problemy entomologii stosowanej w drzewnictwie
- Metody opisu niepewności
- Ekologiczne trendy w żywności i żywieniu
- Fitoterapia w postępowaniu dietetycznym
- Dywersyfikacja produktów pochodzenia zwierzęcego
- Praktyka wykonywania analiz biochemicznych oraz analiz Real-Time PCR
- Analiza ekonomiczno-finansowa
- Finanse międzynarodowe i zarządzanie ryzykiem finansowym
- Molekularne mechanizmy ewolucji
- Nowe trendy w genomice i biotechnologii roślin
- Morfodynamika współczesnych dolin rzecznych
- Warunki hydrologiczne wobec zmian klimatu
- Grzyby w budynkach
- Zastosowanie drewna litego w gospodarce
- Innowacje w zarządzaniu procesami i środowiskiem w przemyśle spożywczym
- Współczesne trendy badawcze w analizie właściwości fizycznych, struktury i stabilności żywności
- Modele zwierzęce w badaniach naukowych
- Postęp biologiczny w hodowli zwierząt
- Biogospodarka
- Ekonomia sektora publicznego
- Podstawy epigenetyki
- Współczesne teorie starzenia komórek